Heineken neemt Braziliaanse brouwer over voor 664 miljoen

Heineken denkt in de toekomst in Brazilië vooral in de markt van premiumbieren te kunnen groeien.

Foto Eric Gaillard/Reuters

Heineken neemt de activiteiten van de Japanse bierbrouwer Kirin in Brazilië over, zo maakte de Nederlandse brouwer maandag bekend. Met de deal is omgerekend 664 miljoen euro gemoeid.

De Braziliaanse tak van Kirin heeft de naam Schincariol en is een van de grootste brouwers van Brazilië. Het bedrijf heeft ongeveer 9 procent van de biermarkt in Brazilië in handen en is daarmee vergeleken bij AB Inbev, dat zo’n 70 procent van de markt in handen heeft, een kleine speler. De brouwer was in 2016 goed voor een omzet van omgerekend 1,1 miljard euro. Daarop werd een operationeel verlies van 85 miljoen euro geleden.

Premiumbieren

Vorige maand bevestigde Heineken al in onderhandelingen te voeren met Kirin, dat zijn Braziliaanse divisie graag van de hand wilde doen. De kwakkelende Braziliaanse economie en de felle concurrentie op de bier- en frisdrankmarkt maakten het voor de Japanse brouwer naar eigen zeggen lastig winstgevend te worden. Heineken denkt met de overname haar distributienetwerk in Brazilië te kunnen verbeteren en verwacht in de toekomst vooral in de markt van premiumbieren veel groei te kunnen boeken.

Lees ook: Heineken verkoopt vooral meer dure biertjes

Met de overname verdubbelt Heineken zijn marktaandeel naar zo’n 18 procent op de Braziliaanse biermarkt, waarmee het de tweede speler wordt. De Braziliaanse biermarkt is wereldwijd de op twee na grootste.