Grootste omzetgroei detailhandel in acht jaar

Ondanks de groei ligt de omzet in de detailhandel nog altijd 4,3 procent lager dan vóór de crisis, in 2008.

Foto Koen van Weel/ANP

Met een omzetgroei van 1,9 procent kende de detailhandel in 2016 de sterkste groei in acht jaar, zo blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag bekend maakte. De verkopen groeiden in 2016 met 1,4 procent.

De Nederlandse detailhandel werd de afgelopen jaren hard geraakt door de crisis. Verschillende grote winkelketens moesten de afgelopen jaren hun deuren sluiten, waaronder vorig jaar V&D. Vorige week maakte winkelketen Blokker bekend door tegenvallende resultaten 69 van zijn 190 winkels in België te gaan sluiten.

Lees ook: In België kwam de vernieuwing bij Blokker te laat

Ondanks de groei ligt de omzet in de detailhandel nog altijd 4,3 procent lager dan vóór de crisis, in 2008. Ook zijn er grote verschillen tussen winkels die voedsel verkopen en winkels in de non-foodsector. Die laatste sector groeide in 2016 met 0,9 procent, maar kende sinds de crisis nog altijd een omzetverlies van bijna 16 procent. Voedselwinkels deden het daarentegen een stuk beter: de omzet steeg in 2016 met 1,9 procent en ligt daarmee bijna 12 procent hoger dan voor de crisis. Ook onlinewinkels deden het in 2016 goed, met een omzet groei van bijna 19 procent.

December was een goede maand voor de detailhandel, met een omzetgroei van 2,7 procent in vergelijking met dezelfde periode in 2015.

    • Clara van de Wiel