Grammy’s

Adele is de grote winnaar en zegt dat Beyoncé het beste album maakte

Had niet Adeles 25 maar Beyoncés Lemonade de Grammy voor beste album moeten winnen? Adele denkt van wel. „Ik stel het op prijs Academy, maar Lemonade is monumentaal!”, zegt de Britse zangeres zondagavond tijdens haar emotionele toespraak na het winnen van de belangrijkste prijs.

Het is niet de eerste keer dat Beyoncé toekijkt hoe iemand op een podium zegt dat zij eigenlijk de prijs had moeten winnen die ze zojuist verloor – zie Kanye West bij de MTV Awards in 2009 én de Grammy’s twee jaar geleden. Veel mensen zullen het met Adele eens zijn dat Beyoncés spectaculaire, gelaagde en politiek beladen verrassingsrelease van vorig jaar méér dan twee minder belangrijke Grammy’s – beste urban album en beste muziekvideo – had moeten krijgen. Maar waar Adele (vijf prijzen) de avond letterlijk wint, wint Beyoncé hem muzikaal. Haar optreden is een visueel spektakel, met hologrammen en sluierdansen. En hoewel de zangeres, zwanger van een tweeling, amper één danspas zet en in haar glittergewaad van stoel naar stoel schrijdt, zet ze toch het meest memorabele optreden neer van de 59ste Grammy’s.

Chance the Rapper (23) is de onverwachte winnaar van de prijzen voor ‘beste nieuwe artiest’ en ‘beste hiphopalbum’.

Veel waardering is er voor David Bowies laatste album Blackstar. Dat wint vijf Grammy’s, waaronder die voor beste rocksong. In leven won Bowie, die vorig jaar overleed, slechts één competitieve Grammy, voor beste muziekfilm in 1985. Een tribute aan Prince komt in tweevoud van de band The Time en zanger Bruno Mars.

De Grammy’s waren wat politiek betreft ingetogen dit jaar. Het duidelijkste statement tegen ‘President Agent Orange’ en zijn ‘moslimban’ komt van A Tribe Called Quest en Busta Rhymes. De hiphoppers heffen hun vuisten en halen tijdens een vurige vertolking van ‘We The People’ mensen met verschillende afkomsten het podium op. Ze eindigen met één woord: resist.

    • Anke Meijer