DuPont schikt in Amerikaanse zaak voor 670 miljoen dollar

De zaak was aangespannen door meer dan 3500 Amerikanen die gezondheidsschade zeggen te hebben ondervonden door C8, een chemische stof.

Exterieur van Chemieconcern DuPont, nu bekend onder de naam Chemours in Dordrecht. Foto ANP

Het Amerikaanse chemieconcern DuPont heeft in de Verenigde Staten een zaak geschikt die aangespannen was door meer dan 3.500 Amerikanen die gezondheidsschade zeggen te hebben ondervonden door C8, een chemische stof. DuPont kondigde dat maandag aan op zijn website.

Het gaat om een bedrag van 670,7 miljoen dollar (ruim 631 miljoen euro). DuPont en chemiebedrijf Chemours, een afsplitsing van DuPont, betalen het bedrag samen. De chemische stof C8 werd door DuPont sinds lange tijd gebruikt bij de productie van teflon. C8 wordt in de VS in verband gebracht met onder meer een verhoogd cholesterol en kanker.

C8 in bloed van werknemers

De meer dan 3500 Amerikanen die de zaak startten, zijn inwoners van de staten Ohio en West Virginia. DuPont begon met het gebruik van C8 in West Virginia in de jaren 50. In de jaren 60 gaf het bedrijf toe dat de stof giftig is voor dieren, en later bevestigde het dat C8 gevonden was in het bloed van werknemers. DuPont heeft meerdere zaken die in de VS om C8 zijn aangespannen al verloren.

Volgens de Amerikaanse nieuwssite The Columbus Dispatch is onderdeel van de schikking dat DuPont en Chemours 1,6 miljoen dollar betalen aan 270 Amerikanen die kanker hebben opgelopen, de ernstigste van de ziekten die met C8 in verband gebracht worden.

Fabriek Dordrecht

Hoewel Dupont en Chemours de zaak geschikt hebben, ontkennen ze dat ze iets fout hebben gedaan. De schikking kan van invloed zijn op soortgelijke zaken die spelen in de VS, wat het voor Europese zaken betekent is onduidelijk.

In Dordrecht staat ook een fabriek van DuPont waar tot 2012 gebruikgemaakt werd van C8, voor onder andere anti-aanbaklagen in pannen. In 2013 werd C8 aangemerkt als een Zeer Zorgwekkende Stof. Staatssecretaris Dijksma kondigde in 2016 een bloedonderzoek aan voor de duizenden omwonenden van de DuPont-fabriek in Dordrecht.

    • Guus Ritzen