Dreigende hongersnood

Extreme droogte teistert Somalië, Ethiopië en Kenia

Extreme droogte in Somalië, Ethiopië en Kenia bedreigt het leven van elf miljoen mensen. Daarvoor waarschuwt het Internationale Rode Kruis. Er is niet genoeg water voor gewassen of vee. „Zelfs kamelen, die normaal gesproken goed tegen droogte kunnen, sterven nu.” Het Rode Kruis vreest voor een herhaling van de hongersnood in 2011. „Alleen al in Somalië overleden toen een kwart miljoen mensen”, zegt directeur Fatoumata Nafo-Traoré van de Afrikaanse tak van de hulporganisatie. „We kunnen nu wat doen om een ramp zoals toen te voorkomen, maar alleen als we direct actie ondernemen.” Vrijdag riep de Keniaanse regering al de noodtoestand uit in delen van het land, waar waterbronnen zijn opgedroogd. Ethiopië wordt ook geconfronteerd met een instroom van vluchtelingen uit Somalië. (NRC)

    • Wim Brummelman