In beeld

Dit zijn de winnaars van de World Press Photo

De World Press Photo 2016 is dit jaar een klassieke nieuwsfoto. De Turkse fotograaf Burhan Ozbilici won de prijs voor zijn foto van de moord op de Russische ambassadeur Andrej Karlov. Volgens juryvoorzitter Stuart Franklin was er heel wat discussie in de jury. "Bij de inzendingen zaten dit jaar uitzonderlijke foto’s. Er waren meer beelden die wat mij betreft hadden kunnen winnen." Bekijk hier een selectie van de winnende foto's. Let op: deze serie kan schokkende beelden bevatten.
De Turkse fotograaf Burhan Ozbilici, al dertig jaar werkzaam voor persbureau AP, won de prijs voor zijn foto van de moord op de Russische ambassadeur Andrej Karlov die tijdens een tentoonstelling in Ankara op 19 december werd neergeschoten door de 22-jarige Mevlüt Mert Altintas.
Burhan Ozbilici / AP
Eerste prijs, Contemporary Issues. Activiste Ieshia Evans weigert te wijken tijdens protesten tegen politiegeweld in Baton Rouge in Louisiana.
Jonathan Bachman/Thomson Reuters
Eerste prijs General News, Stories. De 6-jarige Jimji neemt afscheid van zijn vader, Jimboy Bolasa. Hij werd gedood door de Filipijnse politie die beweerde dat Bolasa een drugdealer was. Uit de serie ‘They Are Slaughtering Us Like Animals’.
Daniel Berehulak/The New York Times
Tweede prijs, Nature Stories. Voor haar reportage ‘Pandas Gone Wild’ fotografeerde Ami Vitale de 7-jarige panda Min Min met haar baby.
Ami Vitale/National Geographic Magazine
Eerste prijs, People Singles. ‘What ISIS left behind’. De vijfjarige Maha na hun vlucht uit het dorpje Hawija, vlakbij Mosul.
Magnus Wennman/Aftonbladet
Derde prijs, Spot News Stories. Uit de serie ‘Mediterranean Migration. Eritrese vluchtelingen in een boot met rond de 540 mannen, vrouwen en kinderen.
Mathieu Willcocks
Tweede prijs, Contemporary Issues Stories. Adriana Cordeiro Soares (30) wast haar drie maanden oude zoontje João Miguel, die is geboren met met de hersenafwijking microcefalie, die wordt veroorzaakt door het Zika-virus.
Lalo de Almeida/Folha de São Paulo
Eerste prijs, Long-Term Projects. Uit de serie 'Black Days Of Ukraine': over gewone mensen die het slachtoffer zijn van het conflict in de Donbas-regio in Oost-Oekraïne.
Valery Melnikov/Rossi a Segodnya
Derde prijs, General News Stories. Uit de serie 'We Are Not Taking Any Prisoners': een soldaat van een aan de Libische regering gelieerde strijdmacht draagt een medestrijder weg die is geraakt door een door IS geplaatste boobytrap in Sirte.
Alessio Romenzi
Tweede prijs, People Stories. Op het festival Els Enfarinats in Ibi, Zuid-Spanje wordt ieder jaar een symbolische oorlog uitgevochten met bloem en eieren.
Antonio Gibotta/Agenzia Controluce
Eerste prijs Spot News, Singles. Advocaten en juristen helpen hun gewonde collega's na een bomexplosie in Quetta, Pakistan op 8 augustus. Zeventig mensen kwamen om bij de aanslag op een ziekenhuis waar op dat moment een grote groep advocaten, journalisten en politie bijeen was om te rouwen na de moordaanslag enkele uren eerder op de prominente advocaat Bilal Anwar Kasi.
Jamal Taraqai/ European Pressphoto Agency
Eerste prijs Daily Life, Stories: Cuba On The Edge Of Change. Een kapperszaak in Havana, Cuba daags na de dood van Fidel Castro. De as van de communistische leider van Cuba reisde als afscheid dagenlang door het land.
Tomas Munita/The New York Times
Tweede prijs, Spot News, Stories. Syrische mannen dragen hun kinderen weg na een luchtaanval in september in de wijk al-Salihin in Oost-Aleppo.
Ameer Alhalbi/AFP
Eerste prijs General News, Singles: Offensive On Mosul. Speciale eenheden van het Iraakse leger doorzoeken huizen in Mosul op zoek naar leden of sporen van IS.
Laurent Van der Stockt /Le Monde
Derde prijs Contemporary Issues, Singles: The Libyan Migrant Trap. Twee Nigeriaanse migranten zoeken steun bij elkaar in een gevangenis in Surman, Libië. In het detentiecentrum worden honderden vrouwen die naar Europa reizen onder slechte omstandigheden vastgehouden.
Daniel Etter
Tweede prijs Long-Term Projects: An Iranian Journey. Openbare executie van seriemoordenaar Mohammad Bijeh in Iran. Bijeh zou 21 mensen, de meeste kinderen, hebben ontvoerd en vermoord. Hij kreeg 100 zweepslagen voordat hij werd opgehangen voor het duizendkoppig publiek.
Hossein Fatemi/Panos Pictures
Tweede prijs, Sports Singles. Gael Montfils tijdens de 2016 Australian Open in Melbourne
Cameron Spencer/Getty Images
Derde prijs Nature, Stories: Now You See Me. Drinkende buffels in de nacht. De fotoserie van dieren bij de drinkplaats in de nacht vereisten een uitgekiende planning en werden gemaakt met een afstandsbediening.
Bence Máté
Derde prijs Sports, Singles. De Jamaicaanse sprinter Usain Bolt kijkt opzij terwijl hij met overmacht de halve finale 100 meter sprint wint op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.
Kai Oliver Pfaffenbach/Thomson Reuters
Tweede prijs, Spot News, Singles. Gewond meisje na luchtaanvallen van de regeringstroepen in september bij Douma in Syrië
Abd Doumany/AFP
Tweede prijs Daily Life, Singles. Training op een turnschool in Xuzhou, China.
Tiejun Wang