Dakota Access

Nederlaag van Sioux bij de rechter in hun strijd tegen oliepijpleiding

Een Amerikaanse federale rechter heeft dinsdag het verzoek van indianengroepen om de aanleg van het laatste stuk van de Dakota Access oliepijpleiding op te schorten afgewezen. De aanleg zorgt al maanden voor protesten. De Standing Rock Sioux en de Cheyenne River Sioux zeggen dat de pijpleiding ervoor zorgt dat zij hun religieuze ceremonies niet langer kunnen uitvoeren bij een meer in het gebied dat voor hen geldt als heilige grond. Zij zijn ook bang voor vervuiling van hun drinkwater en verstoring van hun heilige begraafplaatsen. President Trump gaf kort na zijn inauguratie aan de bouw van de pijplijn gewoon te vervolgen. Zijn voorganger Obama wilde naar alternatieve routes zoeken. (AP)

Verzet van de Sioux pagina 14-15
    • Niels Posthumus