Brussel: economie Nederland groeit in 2017 met 2 procent

Voor het eerst in bijna tien jaar wordt voor alle EU-landen groei verwacht.

Het Berlaymont-gebouw in Brussel, waar de Europese Commissie zetelt.
Het Berlaymont-gebouw in Brussel, waar de Europese Commissie zetelt. Foto Evert-Jan Daniels/ANP

De Nederlandse economie groeit dit jaar naar schatting met 2 procent. Dat voorspelt de Europese Commissie maandag in een winterraming. Voor het eerst in bijna tien jaar tijd wordt voor alle EU-landen groei verwacht: gemiddeld 1,6 procent.

In Nederland was er in 2016 sprake van een gemiddelde groei van 2,1 procent. Volgens de Commissie is de groei sterker dan verwacht: afgelopen november werd nog uitgegaan van 1,7 procent voor zowel 2016 als 2017. Aangedreven door vooral de particuliere consumptie en investeringen houdt Nederland ook het komende jaar de groei rond de 2 procent.

Lees ook: Hoe kan het dat het nu zo goed gaat met de Nederlandse economie?

In Nederland daalde de werkloosheid versneld tot 5,4 procent. Verder benoemt de Commissie dat de Nederlandse huizenmarkt een snel herstel toont en dat de inflatie het komende jaar zal oplopen, van 0,1 procent in 2016 tot 1,4 procent in 2017 en 2018.

Het reële bruto binnenlands product (BBP) in de hele eurzone steeg de afgelopen vijftien kwartalen, evenals de werkgelegenheid. Ook nam de werkloosheid af, al is het niveau van vóór de financiële crisis nog niet bereikt, zo stelt de Commissie.

Waarschuwing

Hoewel de cijfers een reden zijn voor optimisme, zijn de vooruitzichten volgens de Commissie “met meer dan gewone onzekerheid” omgeven. Dit heeft te maken met “nog te verduidelijken voornemens” van de nieuwe Amerikaanse regering en de “talrijke verkiezingen” die in Europa op de rol staan.

Ook kan de onzekerheid over het Britse vertrek uit de EU negatieve gevolgen hebben voor de Nederlandse export: Groot-Brittannië is de op één na grootste exportmarkt voor Nederland.

Daarnaast merkt de Commissie op dat inkomsten uit directe buitenlandse investeringen door Nederlandse multinationals sinds enkele jaren “aanzienlijk dalen”.

    • Etienne Verschuren