Beursgang

Chemiebedrijf Avantium wil naar de beurs

Avantium ontwikkelt chemische technologieën
Avantium ontwikkelt chemische technologieën Screenshot uit promofilm/Avantium

Het Nederlandse chemiebedrijf Avantium gaat naar de beurs. Dat heeft de onderneming maandag bekendgemaakt. Met de beursgang in Amsterdam en Brussel wil het bedrijf 100 miljoen euro ophalen. Avantium, dat in februari 2000 ontstond als spin-off van energieconcern Shell, zegt 65 tot 75 miljoen euro van de opbrengst te willen gebruiken voor een nieuwe fabriek, die het bedrijf samen met het grote Duitse chemieconcern BASF gaat bouwen in de haven van Antwerpen.

Avantium ontwikkelt chemische technologieën om recyclebare kunststoffen te produceren. Een voorbeeld hiervan is de YXY-technologie, waarmee plantaardige suiker wordt omgezet in chemicaliën en kunststoffen zoals bioplastic. De beursgang zal naar verwachting voor het einde van het eerste kwartaal van 2017 plaatsvinden. (NRC)