Bedreigingen en Censuur

Recordaantal schendingen artistieke vrijheden in 2015

Het aantal kunstenaars dat te maken heeft gehad met geweld, vervolging of censuur is in 2016 verdubbeld. Dat meldt Freemuse, een organisatie die zich hard maakt voor artistieke vrijheden. Freemuse registreerde vorig jaar 1028 gevallen van schendingen van artistieke vrijheden in 78 landen. De verdubbeling ten opzichte van 2015 heeft volgens de organisatie te maken met de vergroting van het netwerk en betere informatie.

Het gaat om inperkingen van vrijheden in beeldende kunst, muziek, film, podiumkunsten en literatuur. In 2016 telde Freemuse 188 ernstige bedreigingen: 3 kunstenaars zijn gedood, 2 ontvoerd, 16 aangevallen, 84 gevangen gezet, 43 vervolgd, 40 bedreigd. Daarnaast werden 840 gevallen van censuur geregistreerd. De meeste ernstige schendingen telde Freemuse in onder meer Iran, Turkije en Egypte. Deze landen scoren ook hoog in censuur. Maar bovenaan die lijst staat Oekraïne, waar 544 films en televisieseries op een zwarte lijst zijn gezet. (NRC)

    • Daan van Lent