Anouk wint Edison voor oeuvre, Douwe Bob beste pop

De jury van de muziekprijs omschrijft Anouk als “ongrijpbaar, zoals alle grote kunstenaars en artiesten dat zijn, een autonome muzikant die staat voor haar keuzes”.

Anouk op Pinkpop 2015. Ze won maandagavond een Edison-award voor haar oeuvre. Douwe Bob won in de categorie beste pop. Foto ANP

Zangeres Anouk heeft maandagavond bij de uitreiking van de Edison-muziekprijzen de oeuvreaward gewonnen. Douwe Bob ontving bij het evenement, dat plaatsvond in de Gashouder in Amsterdam, voor het tweede jaar achtereen de prijs voor beste pop.

De jury van de muziekprijs omschrijft Anouk als “ongrijpbaar, zoals alle grote kunstenaars en artiesten dat zijn, een autonome muzikant die staat voor haar keuzes, voor haar carrière, die zich door niemand van haar eigen visie laat afbrengen”. Anouk was niet bij de uitreiking aanwezig. Douwe Bob ontving de popprijs voor zijn album Fool Bar, dat vorig jaar uitkwam.

De single ‘How lucky we are’ van Douwe Bob, afkomstig van album ‘Fool Bar’:

Hiphopcollectief Broederliefde kreeg een award voor het album Hard Work Pays Off 2, dat de jury van de Edison-awards als de beste van vorig jaar beschouwde. De plaat kreeg in NRC vier ballen. “Dé nationale zomerplaat van 2016″, volgens recensent Saul van Stapele. De jury van de Edisons liet zich uit in soortgelijke bewoordingen, ze noemde 2016 “het jaar van Broederliefde”.

Beste rock: Kensington

De prijs voor beste rock ging naar de Utrechtse band Kensington, die hem in 2015 ook al ontving. De groep bracht in oktober de plaat Control uit en speelde in november drie avonden achter elkaar in een uitverkocht Ziggo Dome (voor dit jaar staat een nieuwe reeks van vijf concerten daar gepland). NRC-redacteur Hester Carvalho gaf Control drie ballen.

Lees ook dit interview met Kensington: Kensington heeft eindelijk ruimte voor persoonlijke liedjes

Typhoon won een prijs voor de clip bij het nummer ‘We zijn er’, die door Ivan Barbosa geregisseerd werd. Volgens de jury maakten Barbosa en Typhoon een video “met de kwaliteit van een speelfilm, waarin ze de misdaad van de slavernij invoelbaar maken”.

De clip bij het nummer van Typhoon.

De andere winnaars

De andere prijzen die maandagavond werden uitgereikt:

Hiphop: Rotterdam Airlines - Gate 16
Nieuwkomer: Indian Askin - Sea of Ethanol
Dance: Weval -Weval
Alternative: Klangstof - Close Eyes to Exit
Volksmuziek: André Hazes Jr. - Leef
Song: Martin Garrix Ft. Bebe Rexha - In the Name of Love

Bij de besloten uitreiking van de Edison-award worden prijzen uitgedeeld op basis van een jury-oordeel. De jury werd dit dit jaar voorgezeten door radiopresentator Ruud de Wild. De prijzen worden uitgereikt sinds 1960 en zijn de oudste muziekprijzen van Nederland.

    • Guus Ritzen