AfD-bestuur wil toch van Höcke af

De manier waarop hij sprak over het Holocaustmonument viel ook bij partijleider Petry niet goed.

Archiefbeeld van Björn Höcke.
Archiefbeeld van Björn Höcke. Foto Jens Meyer/AP

Het partijbestuur van AfD is toch begonnen aan de procedure om Björn Höcke uit de partij te zetten. Het lukte partijleider Frauke Petry de benodigde tweederde meerderheid te vinden die daarvoor nodig was. Höcke is bij Petry in onmin gevallen nadat hij zich kritisch uitte over het Holocaustmonument in Berlijn tijdens een betoog voor een positievere kijk op de Duitse geschiedenis.

Volgens Petry is het besluit van haar bestuur maandag “het slotstuk van een proces dat al enige tijd gaande is”, schrijft persbureau AP. Met zijn toespraak heeft Höcke de grenzen van het “democratisch aanvaardbare” overschreden, vindt zij. Hij zei onder andere dat Duitsland het enige land is “met een monument van schande middenin de hoofdstad”.

Lees ook: Storm van kritiek na uitlatingen AfD’er over Holocaustmonument

De toespraak kwam Höcke op veel kritiek van mensen buiten zijn partij te staan. CDU-vicevoorzitter Julia Klöckner noemde zijn uitspraken “mensonterend, alsof de geschiedenis vergeten was”. De secretaris-generaal van de SPD sprak van “de taal van de NSDAP”, de partij van Hitler. Maar het besluit van het AfD-bestuur onderstreept vooral de verdeeldheid binnen de partij, zegt correspondent Juurd Eijsvoogel:

“Het partijbestuur heeft zich weliswaar met de vereiste tweederde meerderheid achter Petry geschaard, maar enkele prominente bestuursleden, onder wie haar co-voorzitter Jörg Meuthen, stemden tegen. Petry zou graag zien dat ze de omstreden Höcke kwijt is voor de verkiezingen in september. Maar de rechtervleugel is hoe dan ook deel van de AfD.”

    • Bastiaan Nagtegaal