Vijf demonstranten gedood tijdens bestorming in Bagdad

Ook kwamen twee politieagenten om. De demonstranten willen een einde van de corruptie van de kiescommissie van de regering.

Gewonden Iraakse burgers na de bestorming van de streng beveiligde Groene Zone in Bagdad.
Gewonden Iraakse burgers na de bestorming van de streng beveiligde Groene Zone in Bagdad. Foto Mahmoud Raouf Mahmoud/ Reuters

Zeker vijf demonstranten zijn zaterdag gedood door Iraakse veiligheidstroepen tijdens de bestorming van de streng beveiligde Groene Zone in Bagdad. Dat meldt persbureau Reuters op basis van informatie van het Iraakse ministerie van Binnenlandse Zaken. Ook werden er twee politieagenten gedood.

Afgelopen zaterdag bestormden duizenden aanhangers van de populaire shi’itische geestelijke leider Moqtada al-Sadr het beveiligde gebied waar veel overheidsgebouwen en ambassades staan. Ze willen een herziening van de kiescommissie van de regering omdat die volgen hen corrupt is.

Ook 320 gewonden

De Iraakse veiligheidstroepen zette traangas in en gebruikte ruberen kogels om de demonstranten op afstand te houden. Ongeveer 320 mensen raakten gewond. In een verklaring stelt de minister van Binnenlandse Zaken dat er messen en vuurwapens werden aangetroffen bij de gearresteerde demonstranten.

Al-Sadr ontkende dat demonstranten wapens bij zich droegen. Hij noemde de demonstratie “vredig” en beschuldigde de politie van “buitensporig geweld”. Volgens hem was het niet de intentie om de zone te bestormen en heeft hij zijn aanhangers teruggeroepen.

    • Huib de Zeeuw