Veelzijdige jazz-zanger en scat-artiest

Al Jarreau (1940-2017) In Nederland werd Al Jarreau vooral bekend met zijn hit ‘Roof Garden’.

Foto Kevork Djansezian/AP

De Amerikaanse R&B- en jazz-zanger Al Jarreau is zondag op 76-jarige leeftijd overleden. Dat is bekendgemaakt op de website van de artiest. Jarreau won tijdens zijn carrière zeven Grammy’s en was in Nederland vooral bekend van het nummer Roof Garden.

Al Jarreau begon met zingen in het koor van de kerk waar zijn vader predikant was en zette zijn eerste stappen in de muziekwereld in de jaren zestig. De internationale doorbraak volgde halverwege de jaren zeventig toen hij werd opgepikt door het label Warner Brothers. Het album Look to the Rainbow uit 1977 leverde hem zijn eerste Grammy op. Een jaar later herhaalde hij die prestatie nog eens met de plaat All Fly Home. Breakin’ Away (1981) zou zijn internationaal best onthaalde plaat worden, onder meer door de hits Roof Garden en We’re in This Love Together.

Naast zijn zangperformance was Al Jarreau ook befaamd vanwege zijn scatkwaliteiten en zijn vermogen muziekinstrumenten te imiteren. Hij trad de afgelopen jaren nog verscheidene keren in Nederland op, onder meer op het North Sea Jazz-festival. (NRC)