Turkmeense president Berdimoechamedov herkozen

De huidige president van het totalitaire Turkmenistan is na zondag zeker van een derde termijn. In het land wordt politieke oppositie niet getolereerd.

Archieffoto van de Turkmeense president Goerbangoely Berdimoechamedov. Foto Tatyana Zenkovich/EPA

Tijdens verkiezingen in Turkmenistan is zondag president Gurbanguly Berdimoechamedov herkozen. De president, die het land autoritair leidt, begint hiermee aan zijn derde termijn.

Er waren naast Berdimoechamedov nog acht andere kandidaten in de race, allemaal publieke figuren, managers van staatsbedrijven of politica van partijen die loyaal zijn aan de president. In 2012 won Berdimoechamedov met 97 procent van de stemmen. Het is nog niet bekend hoeveel van de 3,2 miljoen stemgerechtigden nu op hem hebben gestemd.

Totalitaire staat

Berdimoechamedov nam in 2006 de macht over van de totalitaire leider Saparmurat Niyazov. Berdimoechamedov hield het repressieve politieke systeem in het Centraal- Aziatische land in stand. Politieke oppositie en vrije pers zijn verboden. Turkmenistan is een land dat voornamelijk leeft van de verkoop van gas aan grootmacht China. De afgelopen jaren haperde de economie in het land door teruglopende export en lagere wereldwijde energieprijzen.

Lees ook het verhaal over de dictators van Centraal-Azië

Afgelopen jaar nam Turkmenistan een wet aan die ervoor zorgt dat de 59-jarige Berdimoechamedov nog langer president kan blijven. In de vorige wet kunnen presidentskandidaten van zeventig jaar of ouder niet deelnemen aan de verkiezingen. Die leeftijdsgrens is nu van tafel.

    • Heleen Gorris