Het gemak van stoven

Thuiskok

Het excuus dat ik nog altijd het meeste hoor als mensen proberen uit te leggen waarom ze niet koken, is een gebrek aan tijd. Te weinig tijd om boodschappen te doen, te weinig tijd om te koken, te weinig tijd om iets op te eten. Steeds meer kookboeken houden daar rekening mee: alles moet met gemak, met simpele ingrediënten uit de supermarkt en in minder dan twintig minuten op tafel staan.

Je kunt een heleboel lekkere dingen maken in die korte tijd, maar mijn ervaring blijft dat écht lekker eten maken tijd kost. Gelukkig zijn er ook bereidingen die zo weinig aandacht vragen, dat je in de tussentijd andere dingen kunt gaan doen. Stoven is zo’n bereiding, want je zet een dikke pan op het vuur en hebt er vervolgens geen omkijken meer naar. „Mislukken kan bijna niet”, omschrijft kookboekenauteur Janneke Philippi het gemak van stoven in haar nieuwe boek Stoven bij Janneke thuis.

Van Philippi, die naast het schrijven van kookboeken ook aan foodstyling doet, heb ik een aantal kookboeken in de kast staan. Toch kwam het nooit tot een recensie. Dat had vaak te maken met timing: publiceerde ze een boek over soep, had ik de week ervoor een ander soepboek besproken. Of ik kreeg een zomerkookboek thuisgestuurd in oktober.

Ook bij dit boek vond ik de timing in eerste instantie net niet lekker. Bij stoven denk ik toch aan warme gerechten op koude winterdagen, en die periode is alweer bijna voorbij. Maar in de inleiding weerlegt Philippi die denkwijze meteen. Stoven is volgens haar van alle seizoenen en lam, kalf en vis zet zij rustig op het vuur terwijl ze „buiten zo lang mogelijk van elke zonnestraal geniet”. Haar bewering was tastbaarder geweest als het boek dezelfde seizoensindeling had gekregen als in haar eerder verschenen soepboek. Nu zijn de hoofdstukken opgedeeld in vlees, vis en fruit en groente.

De uitdaging bij zo’n makkelijke bereidingswijze is het boek toch uitdagend genoeg te maken. Philippi houdt het interessant door de enorme variatie in de ruim zestig recepten. Er zijn stoofpotjes, gehaktballen, vispannetjes en curry’s, maar ook kroketten met gestoofde pastinaak, tosti’s met stoofvlees en zelfs een recept voor stokbrood, om de stoofsaus met op te dippen. Zet dus alvast een pannetje op het vuur, dan kunt u in de tussentijd rustig wat anders gaan doen.