Referendum

Zwitserse kiezer blokkeert belastingherziening

Buiten stemmen in het Zwitserse Obersaxen. Foto AP

Zwitserse kiezers hebben een ingrijpende herziening van het vennootschapsbelastingstelsel geblokkeerd. Volgens Zwitserse media stemde bijna 60 procent van de kiezers bij een referendum zondag tegen het plan. Onder internationale druk wilde de regering de regels herzien. Grote buitenlandse concerns zouden geen ‘speciale’ behandeling meer krijgen. Het vennootschapsbelastingstelsel moest zo gaan voldoen aan internationale standaarden. Zwitserland trok met gunstige regels jarenlang grote buitenlandse bedrijven aan. Onder het plan zouden die privileges verdwijnen. De 26 Zwitserse kantons mochten wel met elkaar blijven concurreren met verschillende belastingtarieven, die voor zowel buitenlandse als Zwitserse bedrijven zouden gelden. Een aantal kantons, waaronder Genève, had al aangekondigd om dat tarief fors te verlagen, om buitenlandse bedrijven niet af te schrikken. (AP)

    • Chris Hensen