Oud-minister

Frank-Walter Steinmeier gekozen tot president van Duitsland

De ervaren Duitse sociaal-democraat en oud-minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier (61) is zondag gekozen tot nieuwe president van Duitsland. Op 18 maart zal hij Joachim Gauck opvolgen, die gezien zijn leeftijd (77) heeft afgezien van een tweede termijn. Sinds de regeringspartijen CDU/CSU en SPD in november overeenkwamen Steinmeier te zullen steunen, was al duidelijk dat hij het nieuwe staatshoofd zou worden. Zondag werd dat bekrachtigd in een bijeenkomst van de zogeheten Bundesversammlung – alle 630 leden van de Bondsdag met even zoveel vertegenwoordigers van de zestien deelstaten. Steinmeier kreeg 931 stemmen en werd daarmee meteen in de eerste ronde gekozen. (NRC)

Steinmeier pagina 12
    • Juurd Eijsvoogel