Reportage

Met een skelet op je rug naar het museum

Expositie Surrealisme Op de opening was de dresscode surreëel. Daarom kwamen gasten met blauwe wolkenhoofden of een vogelkooi op de schouders.

Bezoeker op de expositie Foto Arjen Ribbens
Bezoeker op de expositie Foto Arjen Ribbens

Met zijn pyjamabroek en vlinderdasje met dansende skeletten liep directeur Sjarel Ex er in de nacht van vrijdag op zaterdag in Museum Boijmans Van Beuningen nog tamelijk gewoontjes bij. Andere genodigden bij de opening van de tentoonstelling Gek van surrealisme hadden de dresscode ‘surreëel’ ernstiger opgevat. Misschien niet zo verrassend; met zijn nachtburgemeester, de Euromast en het bronzen beeld van Kabouter Buttplug is Rotterdam met afstand de meest surreële stad van Nederland.

In het museum wemelde het op deze bijzondere avond van de wandelende Magritte- en Dalí-hommages. Met als kampioen een man die over zijn kale hoofd een stralendblauwe wolkenhemel had geschminkt. Opvallend waren ook de jongeman in smoking met een houten Dogon-masker en de man die de hele nacht zeulde met een skelet op de rug.

Sommige vrouwen droegen snorren. Bij andere dames verdween een stroom mieren in het decolleté. Een Mae West met pauwenveren krijste de boel bij elkaar. Niemand overigens die zich daaraan stoorde; de sfeer neigde naar euforisch. „Graag elke week zo’n feestje met een dresscode”, zei een jonge vrouw met een gouden hoofd.

Naar surrealistisch gebruik opende de tentoonstelling vrijdag rond middernacht. Daarvoor was in het museum een souper voor circa tweehonderd gasten. Het menu stond gedrukt op een miniatuurversie van de Mae West Lippensofa van Salvador Dalí. Het voorgerecht bestond uit ‘kiezels met zwarte linzen’, het nagerecht was een groot oog van pastinaak mousse en krokante schorseneer.

Annemartine van Kesteren, conservator design bij Boijmans, deed tijdens de maaltijd de vogelkooi op haar hoofd toch maar af. Vooraf vreesde ze vele vogelkooien te zullen tegenkomen. Maar dat viel mee, constateerde ze met een lach: „Ik heb maar één andere kooi gezien.”

Achter haar huppelde Bart Rutten langs, de nieuwe directeur van het Centraal Museum Utrecht. Onder zijn billen bungelde een zwart-wit gestreepte staart. Rutten: „Ik heb jonge kinderen, ik heb een greep uit de verkleedkist gedaan.”