Jazz-zanger Al Jarreau (76) overleden

De zanger won tijdens zijn carrière zeven Grammy’s. Hij moest onlangs zijn tournee annuleren omdat hij te kampen had met extreme vermoeidheid.

Al Jarreau op beeld uit 2015.
Al Jarreau op beeld uit 2015. Foto Felipe Dana/ AP

De Amerikaanse R&B- en jazz-zanger Al Jarreau is zondag op 76-jarige leeftijd overleden. Dat is bekendgemaakt op de website van de artiest. Jarreau won tijdens zijn vijftigjarige carrière zeven Grammy’s en was in Nederland vooral bekend van het nummer ‘Roof Garden‘.

De zanger werd afgelopen week opgenomen in het ziekenhuis in Los Angeles nadat hij te kampen had met extreme vermoeidheid. Hij moest de tournee waaraan hij bezig was daarom noodgedwongen beëindigen. Hoewel de zoon van de zanger vrijdag nog liet weten dat Jarreau aan de beterende hand was, is zijn conditie de laatste dagen toch achteruit gegaan. Op zijn website staat te lezen:

“Al Jarreau is vandaag, 12 februari 2017, overleden. Hij zal worden gemist. (…) Zijn tweede prioriteit in het leven was zijn muziek. Zijn eerste prioriteit, nog ver boven de tweede, was het bieden van hulp en troost aan eenieder in nood. (..) Dankjewel Al, van ieder van ons. Je hebt je missie op een prachtige manier volbracht.”

Twitter avatar AlJarreau Al Jarreau It is with the deepest of sadness to inform you Al Jarreau passed away this morning, at about 600am LA time. He… https://t.co/P3pPccO3vk

Grammy’s

Al Jarreau begon met zingen in het koor van de kerk waar zijn vader predikant was en zette zijn eerste stappen in de muziekwereld in de jaren ’60. De internationale doorbraak volgde halverwege de jaren ’70 wanneer hij werd opgepikt door het label Warner Brothers. Het album Look to the Rainbow uit 1977 leverde hem zijn eerste Grammy op, voor Best Vocal Jazz Performance. Een jaar later herhaalde hij die prestatie nog eens met de plaat All Fly Home.

In totaal werd Jarreau 22 keer genomineerd voor een Grammy, waarvan hij er zeven ook daadwerkelijk won. Breakin’ Away (1981) zou zijn internationaal best onthaalde plaat worden, onder meer door de hits ‘Roof Garden‘ en ‘We’re in This Love Together‘. Jarreau is op tot op heden de enige artiest geweest die de belangrijkste Amerikaanse muziekprijzen in drie categorieën wist te winnen: jazz, R&B en pop.

Tekst gaat verder onder de video van Roof Garden:

Al Jarreau was ook te horen op de benefietsingle We are the World van de gelegenheidband USA For Africa. De zanger nam daarbij de zin “And so we all must lend a helping hand” voor zijn rekening.

Scatten

Naast zijn zangperformance was Al Jarreau ook befaamd vanwege zijn scatkwaliteiten en zijn vermogen muziekinstrumentatie te imiteren. De zanger zag de jazzmuziek als iets dynamisch, dat meeveranderde met de voorkeuren en ontwikkelingen van die tijd. Zo zei hij tegen de Washington Post:

“Wat we ook denken dat de puurste vorm van jazz is, het is en dynamische en veranderlijke vorm. Het zal nooit meer de jazz van de jaren ’30, ’40 of ’50 zijn omdat het meeverandert en beantwoordt aan de omgeving waarin het wordt gemaakt. Dat betekent dat Michael Jackson, Sting en hip-hop-muziek evenzeer van invloed kunnen zijn [op de hedendaagse jazz] als Charlie Parker of beebop.”

Al Jarreau trad de afgelopen jaren nog verscheidene keren in Nederland op, onder meer op het North Sea Jazz-festival. Ook nam hij in 2012 werk op met het Metropole Orkest, waarvoor eveneens een Grammy-nominatie volgde. Deze werd overigens niet verzilverd.

Het laatste studioalbum van Jarreau dateert van 2014. My Old Friend: Celebrating George Duke vormde een eerbetoon aan zijn leermeester George Duke. Hij bleef tot kort voor zijn dood touren.