Nuis wereldkampioen op 1.500 meter, Kramer wint brons

Bij de vrouwen pakte Ireen Wüst de zilveren medaille. Heather Bergsma werd wereldkampioen op de 1.500 meter.

Kjeld Nuis na zijn winst op de 1.000 meter.
Kjeld Nuis na zijn winst op de 1.000 meter. Foto Jerry Lampen/ ANP

Kjeld Nuis heeft in een rechtstreeks duel drievoudig wereldkampioen op de 1.500 meter Denis Joeskov verslagen. In een tijd van 1.44,36 won hij de gouden medaille tijdens het WK afstanden in Zuid-Koreaanse Gangneung. Joeskov won het zilver 1.44,67. Sven Kramer won in 1.45,40 verrassend de bronzen medaille op deze afstand.

Nuis won op zaterdag al de gouden medaille op de 1.000 meter. Kramer pakte goud op de 5.000 meter en de 10.000 meter. Het is een zeer succesvol WK afstanden voor de Nederlandse mannen. Ze waren op elke afstand de sterkste, alleen de massastart moet nog worden gereden. Afgelopen vrijdag won Jan Smeekens de eerste gouden medaille voor Nederland op de 500 meter en het drietal Jorrit Bergsma, Douwe de Vries en Jan Blokhuijsen werden wereldkampioen op de ploegenachtervolging.

De dominantie van het Nederlandse schaatsen is niet goed voor de sport, zo gaf Jan Dijkema, de Nederlandse voorzitter van de internationale schaatsbond ICU, al aan in een interview met NRC.

Lees ook: Dominantie Nederland in Sotsji was ‘killing’

Bergsma goud, Wüst zilver op 1.500 meter

Heather Bergsma-Richardson heeft na de 1.000 meter ook de gouden medaille gewonnen op de 1.500 meter. Ireen Wüst pakte het zilver tijdens het WK afstanden in het Zuid-Koreaanse Gangneung. De Japanse schaatster Nana Takagi won de bronzen medaille. Titelverdedigster Jorien ter Mors stelde teleur met de vijfde tijd. Marit Leenstra greep net naast het eremetaal. Net als op de 1.000 meter werd ze vierde.

In een zeer spannende laatste rit namen de Amerikaanse Bergsma-Richardson, vrouw van de Nederlandse schaatser Jorrit Bergsma en gecoacht door de eigenzinnige coach Jillert Annema, en Wüst het tegen elkaar op. Beide vrouwen wonnen al medailles tijdens dit WK afstanden. Wüst was de sterkste op de 3.000 meter en won goud tijdens de ploegenachtervolging, Bergsma zegevierde op de 1.000 meter. Het verschil op de klassieke afstand 1.500 meter was minimaal. Bergsma won de rit in 1.54,08, Wüst was maar een paar honderdste van een seconde langzamer (1.54,19).

Twee ritten eerder was de Japanse Takagi in 1.55,12, gecoacht door de Nederlander Johan de Wit, net iets sneller dan Leenstra. Titelverdedigster Jorien ter Mors begon zeer sterk aan de 1.500 meter, maar ging aan het einde helemaal stuk. Ze werd uiteindelijk vijfde. Afgelopen zaterdag verloor Ter Mors ook al haar wereldtitel op de 1.000 meter, toen won ze nog wel het brons.

Geen Nederlands succes op massastart

Bij de massastart was er geen Nederlands succes. Zowel Irene Schouten als Jorrit Bergsma konden hun favoriete rol niet waarmaken. De 24-jarige marathonschaatsster Schouten ging in de voorlaatste bocht onderuit en nam in haar val meerdere schaatsers mee. Door haar uitschakeling won de Zuid-Koreaanse Kim Bo-reum de wereldtitel, tot grote vreugde van het publiek. De Japanse Nana Takagi won het zilver, Heather Bergsma-Richardson pakte de bronzen medaille.

Bij de mannenploeg ging het ook mis. De samenwerking tussen Gary Hekman en Jorrit Bergsma liep niet goed, waardoor de Amerikaanse schaatser Joey Mantia verrassend de wereldtitel pakte. De Fransman ALexis Contin won de zilveren medaille en het brons ging naar de Canadese schaatser Olivier Jean.

Totale oogst: 15 medailles en acht keer goud

In totaal heeft Nederland 15 medailles gewonnen tijdens het WK Afstanden in Gangneung. Acht goud, drie zilver en vier bronzen medailles. De grote winnaars waren Kramer (2 keer goud en 1 keer brons), Nuis (2 keer goud), Wüst (2 keer goud (waaronder ploegenachtervolging) en 1 keer zilver), Bergsma (1 keer goud (waaronder ploegenachtervolging) en 2 keer zilver) en Smeekens (1 keer goud).

Verder wonnen Kai Verbij, Antoinette de Jong en Ter Mors een bronzen medaille en pakten zowel de mannen- als de vrouwenploeg goud op de ploegenachtervolging. Vooral Team LottoNL-Jumbo van coach Jac Orie was succesvol. Zij wonnen zes gouden en één bronzen plak.

Vorig jaar in Kolomna wonnen de Nederlandse schaatsers zestien medailles (zes goud, vijf zilver, vijf brons). Tijdens het WK afstanden van 2015 in Heerenveen werden er zeventien medailles gehaald (vijf goud, zeven zilver, vijf brons).