Franse justitie onderzoekt Le Pen senior om haatzaaien

Frankrijk De medeoprichter van het Front National kan veroordeeld worden tot een jaar celstraf of 45.000 euro boete.

Jean-Marie Le Pen en zijn dochter Marine Le Pen tijdens de 1 mei-optocht in 2014. Foto Yoan Valat/EPA

De Franse Justitie heeft een onderzoek geopend naar Jean-Marie Le Pen (88) wegens vermeend antisemitische uitspraken in 2014 over de zanger Patrick Bruel.

Le Pen, medeoprichter en erelid van het nationaal-populistische Front National, werd destijds op de FN-website gevraagd naar enkele critici, onder wie Bruel. Hij wenste de zanger, die Joodse wortels heeft, een „oven” toe, zei hij omhuld in een voor velerlei uitleg vatbare Franse woordspeling. Alleen „politieke vijanden of imbecielen” zouden die woorden volgens hem antisemitisch uitleggen.

Maar ook FN-vicevoorzitter Louis Aliot, de partner van partijleider Marine Le Pen, noemde de uitspraak „politiek stupide” en „verbijsterend”. Het was het begin van een reeks aanvaringen, waarna de partijtop Le Pen senior royeerde als lid.

Lees ook: Jean-Marie Le Pen mag erevoorzitter Front National blijven

Jean-Marie Le Pen is nog altijd lid van het Europees Parlement en om hem te kunnen vervolgen moest het parlement zijn onschendbaarheid opheffen. Dat gebeurde vorig jaar. Hij loopt op papier het risico veroordeeld te worden tot een jaar celstraf of 45.000 euro boete. Maar door de dubbelzinnigheid van zijn uitspraak is de kans klein dat hij daadwerkelijk veroordeeld wordt.

Voor Marine Le Pen komt het nieuws over haar vader niettemin ongelegen. Zij maakt volgens peilingen grote kans de eerste ronde van de presidentsverkiezingen in april te winnen en kan discussie over het discutabele verleden van haar partij en familiegeschiedenis slecht gebruiken. Vorig jaar werd Jean-Marie Le Pen al veroordeeld tot een boete van 30.000 euro omdat hij de gaskamers „een detail in de geschiedenis” van de Tweede Wereldoorlog had genoemd.

    • Peter Vermaas