Ajax wint van Sparta, PSV te sterk voor FC Utrecht

Ajax, PSV en koploper Feyenoord wisten deze week te winnen. Daardoor verandert er niets in de top van het klassement.

Luuk de Jong scoorde de 1-0 voor PSV.
Luuk de Jong scoorde de 1-0 voor PSV. Foto ANP

PSV heeft zondag in eigen stadion gewonnen van FC Utrecht. Na een rustig eerste halfuur begon PSV kansen te creëren. Aan het eind van de eerste helft werd een doelpunt van FC Utrecht-speler Nacer Barazite ten onrechte afgekeurd wegens buitenspel.

Het eerste doelpunt kwam van Luuk de Jong aan het begin van de tweede helft. Een minuut later schoot invaller Bergwijn de 2-0 binnen.

FC Utrecht werd daarna niet echt gevaarlijk meer en PSV kreeg nog een paar kansen om 3-0 te maken. Uiteindelijk lukte dat in de extra tijd, door een doelpunt van Van Ginkel. De achterstand van PSV op Ajax (3 punten) en Feyenoord (8 punten) blijft daarmee ongewijzigd, omdat de Amsterdammers en Rotterdammers ook wisten te winnen. FC Utrecht wordt wel ingehaald en moet de vierde plaats in het klassement afstaan aan AZ, dat won van Heerenveen.

Eerbetoon

De Ajacieden hebben zondagmiddag met 2-0 gewonnen van Sparta uit Rotterdam. In de laatste minuut voor rust scoorde Bertrand Traoré het eerste doelpunt voor Ajax. In de 49ste minuut kwam Kasper Dolberg, na een voorzet van Hakim Ziyech ook tot een doelpunt. Het is het tiende doelpunt van het seizoen voor Dolberg.

In de 85ste minuut kwam Viergever nog bijna tot de 3-0, maar Spartaspeler Breurer wist de bal van de doellijn te houden. Met deze winst blijft Ajax vijf punten achterstand houden op koploper Feyenoord, dat zaterdagavond met 2-0 won van FC Groningen.

De wedstrijd in Amsterdam begon in de 11e minuut met een mooi eerbetoon aan de zaterdag overleden Ajax-icoon Piet Kiezer.

Lees ook: Ajax neemt afscheid van ‘Pietje’ Keizer

Heerenveen-AZ

Ondertussen was in Heerenveen de wedstrijd Heerenveen-AZ bezig. De Alkmaarse speler Tankovic scoorde in de 17de minuut het eerste doelpunt. Op een schot op de paal door Thorby van Heerenveen na, verliep de eerste helft rustig.

In de 57ste minuut nam AZ een hoekschop en kwam de bal voor de voeten van Bel Hassani, die de 2-0 scoort. Ghoochannejhad van Heerenveen scoorde in de 79ste minuut de 2-1, maar Heerenveen kwam niet meer tot een gelijkmaker.

Winst Excelsior

Na het gelijkspel van vorige week heeft Excelsior eerder vandaag weer een punt gepakt in de strijd tegen degradatie. In eigen huis speelde het knap gelijk tegen FC Twente. Door het gelijkspel stijgt de club uit Rotterdam naar de 15de plaats.

De club uit Kralingen speelde in een bijzonder wedstrijdoutfit. Ze steunen het onderzoek van de Rotterdamse arts Casper van Eick naar alvleesklierkanker. Rob Albers, de voormalig hoofdsponsor, overleed aan deze ziekte.

FC Twente blijft steken op de achtste plaats

Na een kwartier spelen zette spits Nigel Hasselbaink de thuisploeg op een voorsprong. Hij tikte de bal binnen na een voorzet van Khalid Karami. Voor rust kwam de club uit Enschede terug. Frederik Jensen schoot raak, nadat de bal via de arm van Excelsior-verdediger Jordy de Wijs voor zijn voeten was gekomen. Door het puntenverlies blijft FC Twente op de achtste plaats.