Een uitgehold leger

Verdeeld Nederland In aanloop naar de verkiezingen van 15 maart zijn politieke partijen het over weinig eens, maar dat er meer geld naar het leger moet, is vrijwel onomstreden.

Bij de marine in Den Helder ziet fotograaf John van Hamond een fregat liggen dat eigenlijk vervangen zou moeten worden. Toch worden nog maar eens een jaar lang reparaties aan het schip uitgevoerd. Bij de landmacht in Oirschot laat de magazijnbeheerder zien dat de basale inzetbaarheid onder druk staat; reserveonderdelen laten lang, soms maanden, op zich wachten. Op vliegbasis Gilze-Rijen blijkt op luchtmachtpersoneel een zeer zwaar beroep te worden gedaan. Meer personeel zou de inzetbaarheid van het squadron kunnen verbeteren, al is het maar om ruimte voor training te maken.

Wapensystemen moeten worden vervangen. De oppervlakte- en onderwatervloot, voertuigen om bermbommen op te sporen of de Apache-gevechtshelikopters: ze moeten worden gerepareerd, gemoderniseerd of vervangen. Vuursteun, onderhoud, bevoorrading en inlichtingen: er is te weinig van. Dat leidt soms tot grote problemen in het veld. Er ligt een stappenplan klaar bij Defensie om het leger te moderniseren en de slagkracht te vergroten. Maar daarvoor is geld nodig. Geld dat politieke partijen in de opmaat naar de verkiezingen van 15 maart nu massaal beloven.