Dieselschandaal

Ex-topman VW wil niet getuigen Populisme Pact bedrijven tegen negativisme Panama Papers Top adviesbureau gearresteerd

Voormalig president-commissaris Ferdinand Piëch van Volkswagen weigert te getuigen in een parlementair onderzoek naar de mogelijke rol van de Duitse overheid in het dieselschandaal. Dat heeft zijn advocaat zondag laten weten, melden Duitse media. Piëch gaf eerder wel tekst en uitleg aan de Duitse justitie. Volgens Duitse media zou Piëch over het gesjoemel al in maart 2015 aan de bel hebben getrokken bij toenmalig topman Martin Winterkorn en enkele andere bestuurders van de autofabrikant. Winterkorn beweert echter dat hij niet al veel eerder op de hoogte was van de fraude. Ook Volkswagen spreekt de beschuldigingen van Piëch tegen. (ANP)

Nederlandse multinationals willen een beweging beginnen om de economische groei aan te jagen. Dat moet helpen het negativisme en populisme te bestrijden. Dit zeiden topbestuurders dit weekend in Het Financieele Dagblad. Het gaat om een ‘pact’ van onder meer Shell, Philips en Unilever. Mensen hebben „perspectief” nodig, menen zij. Volgens hen moet Nederland een kenniscentrum worden voor oplossingen voor mondiale problemen, zoals de zorg voor voldoende voedsel voor de groeiende wereldbevolking. Linkse politici reageren dat bedrijven kritischer naar zichzelf moeten kijken. Het gebrek aan perspectief zou mede komen door onzekerheid over het inkomen, als gevolg van de door bedrijven gewenste flexibilisering van de arbeidsmarkt. (NRC)

De twee oprichters van het Panamese adviesbureau Mossack Fonseca, wereldberoemd sinds de Panama Papers, zijn dit weekend gearresteerd. De mannen, Jürgen Mossack en Ramon Fonseca, worden verdacht van witwassen in verband met een groot corruptieschandaal in Brazilië. Ze werden donderdag al aangehouden, maar zijn nu formeel gearresteerd zodat zij het land niet uit kunnen. De zaak zou losstaan van de onthullingen vorig jaar over de praktijken van het bureau. Een internationale groep journalisten berichtte toen uitvoerig over belastingontwijking en -ontduiking en witwassen door het bedrijf. De journalisten deden dat op basis van de uitgelekte administratie. (ANP)

    • Chris Hensen