Zeven doden bij zelfmoordaanslag Afghanistan

Eerder deze week vielen bij andere aanslagen al meer dan twintig dodelijke slachtoffers, onder wie zes Rode Kruis-medewerkers.

De uitvaart donderdag van één van de Rode Kruis-medewerkers die afgelopen woensdag omkwamen.
De uitvaart donderdag van één van de Rode Kruis-medewerkers die afgelopen woensdag omkwamen. Foto Reuters

Bij een zelfmoordaanslag in de hoofdstad van de Afghaanse provincie Helmand zijn zaterdag zeven mensen om het leven gekomen. Dat melden de lokale autoriteiten aan persbureau Reuters. Twintig mensen raakten bij de aanslag gewond.

De aanslagpleger reed met een auto vol explosieven naar een voertuig van het Afghaanse leger en blies zich vervolgens op. De soldaten waren net gearriveerd bij een bank in de provinciehoofdstad, Lashkar Gah, om daar hun soldij te innen. Drie van hen werden door de explosie gedood. De andere vier dodelijke slachtoffers zijn burgers.

De verantwoordelijkheid voor de aanslag is nog niet opgeëist. De Taliban zijn echter zeer actief in de provincie Helmand, en hebben Lashkar Gah al vaker bedreigd. In het gebied zijn honderden NAVO-militairen aanwezig. Zij trainen hun Afghaanse collega’s, maar hebben moeite het hoofd te bieden aan geweld door opstandelingen.

Aanslagen woensdag

Afgelopen woensdag werd Afghanistan ook al getroffen door aanslagen. Een zelfmoordterrorist liet toen zijn explosieven afgaan bij het hooggerechtshof in hoofdstad Kaboel. Negentien mensen kwamen om het leven. In het noorden van het land vermoordden gewapende mannen zes medewerkers van het Rode Kruis. Daarop besloot de hulporganisatie zich tijdelijk uit het land terug te trekken.

Het aantal burgerslachtoffers in Afghanistan bereikte in 2016 het hoogste niveau in vijftien jaar. 3.498 mensen verloren het leven, ongeveer zevenduizend raakten gewond. Het aantal minderjarige slachtoffers nam met bijna een kwart toe.