Tienduizenden getroffen door hevige regenval Indonesië

Bij aardverschuivingen eerder deze week kwamen op Bali dertien mensen om het leven.

Bij aardverschuivingen als gevolg van de zware regenval vielen dertien doden.
Bij aardverschuivingen als gevolg van de zware regenval vielen dertien doden. Foto Nyoman Budhiana / Reuters

In Indonesië zijn de afgelopen dagen 40.000 mensen getroffen door overstromingen. Door dagenlange hevige regenval zijn op het eiland Soembawa verschillende rivieren buiten hun oevers getreden. Dat bericht persbureau AP zaterdag op basis van lokale bronnen.

Op het toeristeneiland Bali, ten Westen van Soembawa, veroorzaakte het noodweer aardverschuivingen. Daarbij kwamen in totaal dertien mensen om het leven, meldden de Indonesische autoriteiten vrijdag. Onder de doden zijn een éénjarig jongetje en zijn zusje van zeven. Meerdere huizen werden door de modderstromen verwoest.

Het komt in Indonesië vaker voor dat grote hoeveelheden regenwater voor overstromingen en aardverschuivingen zorgen. Zo vielen in september vorig jaar twintig doden bij overstromingen op Java, tweehonderd kilometer onder de hoofdstad Java. Op dat eiland eiste vergelijkbaar natuurgeweld drie maanden eerder ook al vijfendertig slachtoffers.

De Indonesische overheid waarschuwde vrijdag dat burgers op hun hoede moeten zijn voor meer overstromingen en aardverschuivingen.