Kramer prolongeert wereldtitel in zeer snelle 10.000 meter

Eerder op de dag veroverde Martina Sábliková haar negende goud op de 5.000 meter op rij, een record. Claudia Pechstein (bijna 45) reed naar plek 2.

Sven Kramer eerder in actie op de 5000 meter.
Sven Kramer eerder in actie op de 5000 meter. Foto Jerry Lampen/ANP

Sven Kramer heeft zaterdag opnieuw de 10.000 meter gewonnen op de WK afstanden in Zuid-Korea. Hij deed dat in een zeer snelle tijd van 12.38,89, waarmee hij zijn eigen Nederlands record verbeterde. Zijn grootste tegenstander, Jorrit Bergsma, die na hem reed, werd even heel gevaarlijk; hij reed zelfs even op het schema van het wereldrecord. In de laatste rondes hield de olympisch kampioen dat tempo echter niet vol en hij finishte uiteindelijk in 12.43,96. Goed voor een tweede plek én persoonlijke record.

Daarmee is ook de derde dag van het toernooi vooral voor de mannen zeer succesvol geëindigd. Kjeld Nuis won eerder op de dag zijn eerste wereldtitel, op de 1.000 meter. Kai Verbeij werd daar derde. Jorien ter Mors raakte haar wereldtitel op de 1.000 meter kwijt en schaatste naar brons.

Het wereldrecord op de 10.000 meter staat op naam van de Canadees Ted-Jan Bloemen op 12.36,30. Dat reed hij in 2015 op een hooglandbaan in Salt Lake City, waar schaatsers doorgaans gemakkelijker harder rijden dan op laaglandbanen zoals op dit WK in Guangneung. Bloemen werd nu vierde in 12.54,63. De Duitser Patrick Beckert pakte brons in 12.52,76.

Sábliková record van 9 titels op 1 afstand

De 5.000 meter is zaterdagochtend gewonnen door Martina Sábliková. Het is de negende titel op rij voor de 29-jarige Tsjechische, die daarmee ook meteen het record vestigt van de meeste wereldtitels op één afstand. Ze reed een tijd van 6.52,38.

De Duitse Claudia Pechstein, die deze maand 45 jaar wordt, reed verrassend naar de tweede plek in de Olympic Oval in Gangneung. Zij noteerde 6.53,93, goed voor de dertigste medaille bij dit toernooi in haar carrière, een record. Het is haar zeventiende wereldkampioenschap. Ze herstelde dit jaar op tijd van een rugblessure.

Het brons bij de 5.000 meter was voor de Canadese Ivanie Blondin (6.57,14). De enige twee Nederlandse schaatssters bij deze afstand, Antoinette de Jong en Carien Kleibeuker, werden respectievelijk vijfde (6.59,33) en zevende (6.59,75). De Russin Anna Joerakova (vierde) versloeg De Jong, die wel een persoonlijk record reed op een laaglandbaan, in een direct duel. Kleibeuker werd geklopt door de Canadese Isabelle Weidemann.

Sábliková is de enige met negen gouden titels op één enkele afstand. Sven Kramer heeft acht gouden medailles behaald op de 5.000 meter tijdens wereldkampioenschappen. De achtste won hij donderdag. Ook op die afstand versloeg Kramer Bergsma, die het zilver pakte, in een rechtstreeks duel.

Nederlands succes

Er is dit toernooi nog meer succes voor Nederlanders. Ireen Wüst won donderdag de 3.000 meter. Ze was net iets sneller dan titelverdedigster Sábliková. Brons was toen voor De Jong.

Wüst bleef Sábliková een fractie van een seconde voor. Lees het wedstrijdverslag: Wüst rijdt zich leeg op weg naar derde wereldtitel 3.000 meter

Jan Smeekens won vrijdag als eerste Nederlander ooit de 500 meter. Even later schaatsten ook de Nederlandse vrouwen én het mannenteam naar goud in de ploegenachtervolgingen. Zaterdagochtend voegde Kjeld Nuis (27) daar zijn eerste wereldtitel aan toe. Hij werd eerste op de 1.000 meter, Kai Verbeij won brons. Jorien ter Mors raakte haar wereldtitel op de 1.000 meter kwijt en schaatste naar het brons.

Smeekens was de eeuwige tweede. Tot vrijdag. Lees het verslag uit Zuid-Korea: In Gangneung rekent hij af met het olympische trauma van Sotsji