Protestmars in Parijse voorstad loopt uit de hand

In Bobigny gingen naar schatting zo’n tweeduizend mensen de straat op. Eerder deze week belandde een jongen in het ziekenhuis na een identiteitscontrole.

Eerder deze week werden ook al auto's in brand gestoken en winkels geplunderd.
Eerder deze week werden ook al auto's in brand gestoken en winkels geplunderd. Foto Aurelien Morissard/ AP

Een vreedzame protestmars in de Parijse voorstad Bobigny is zaterdagavond uit de hand gelopen. Daarbij zijn meerdere auto’s en vuilnisbakken in brand gestoken en zijn agenten met verschillende projectielen bekogeld, zo meldt persbureau AP.

In een van de in de brand gestoken auto’s zat een kind, dat uit het brandende voertuig kon worden gered. Agenten zetten traangas in toen zij door betogers werden aangevallen. Naar schatting waren zo’n tweeduizend mensen de straat op gegaan.

Onrust

In een andere Parijse voorstad, Aulnay-sous-Bois, liep een identiteitscontrole afgelopen donderdag uit de hand. Een 220jarige jongen belandde met zware verwondingen in het ziekenhuis. Wat er precies is gebeurd tijdens de arrestatie van de 22-jarige Théo L. is onduidelijk.

De jongen ligt in het ziekenhuis, omdat hij verwondingen heeft aan zijn hoofd en aan zijn sluitspier en anaal kanaal. Drie agenten worden verdacht van opzettelijke geweldpleging en zijn voorlopig geschorst. Tegen een vierde agent loopt een onderzoek voor vermeende verkrachting. Hij zou zijn wapenstok bij de jongen hebben ingebracht.

Lees ook: Franse politie opnieuw onder vuur voor gebruik van buitensporig geweld

‘Justice pour Théo’

De politie voelde zich zaterdagavond genoodzaakt om traangas in te zetten tegen de honderden demonstranten die de straat op waren gegaan. Eerder deze week gingen de demonstranten de straat op met bedrukte t-shirtjes met daarop ‘Justice pour Théo’.

Volgens NRC-correspondent Peter Vermaas riep dat herinneringen op aan de aanhoudende manifestaties voor Adama Traoré, een 24-jarige jongen die vorig jaar juli om het leven kwam toen gendarmes hem bij zijn arrestatie lang met de borst tegen de grond drukten zodat hij geen lucht meer kreeg. Dat een politieoptreden in de banlieue uit de hand loopt is dus niet voor het eerst. Vermaas:

“Agenten en criminelen voeren in de onrustige flatwijken rond Parijs een sluimerende straatoorlog. De politie ligt regelmatig onder vuur na hardhandig optreden.”