Drama bij voetbalstadion Angola: 17 doden door verdrukking

Het gedrang ontstond toen honderden fans naar de hekken stormden om de seizoensopening van de eerste divisie te aanschouwen.

Foto Lex van Lieshout/ANP

In een Angolees voetbalstadion zijn vrijdag zeker zeventien mensen omgekomen door verdrukking. Meer dan vijftig mensen zijn gewond geraakt. Dat meldt persbureau AFP op basis van de politie. Het drama gebeurde in het stadje Uige, in het noordwesten van Angola.

Volgens Reuters zou het gedrang zijn ontstaan toen honderden voetbalfans naar de hekken stormden om een wedstrijd te kunnen aanschouwen. Sommigen vielen daarbij en werden vervolgens onder de voet gelopen, onder wie ook kinderen.

Begin van het voetbalseizoen

In het stadion stond de seizoensopening van de nationale voetbalcompetitie in de eerste divisie gepland tussen het thuisteam Santa Rita de Cassia tegen Recreativo de Libolo, volgens AFP. In het stadion is plaats voor ongeveer 12.000 toeschouwers.

De wedstrijd is wel gespeeld. Volgens de coach van Santa Rita, Sérgio Traguíl, had niemand in het stadion door wat er zich buiten afspeelde, zegt hij tegen de Portugese krant Diario. “Pas een half uur na de wedstrijd hoorde ik wat er was gebeurd.”

De club uit Libolo won met 0-1. Het doelpunt viel in de zevende minuut, ongeveer op het moment dat het drama zich buiten het stadion voltrok. Recreativo de Libolo schreef achteraf op zijn website “3 punten en een tragisch einde”. De club spreekt van een “nooit eerder vertoonde voetbaltragedie”.

‘Politie nalatig geweest’

Volgens de voorzitter van Santa Rita is de politie “grove nalatigheid” te verwijten, vanwege het feit dat ze mensen zo dicht bij het stadion heeft laten komen. “Alles is de schuld van de politie. Het was makkelijk te voorkomen.” Zo zou de politie te weinig beveiliging hebben ingezet.

De president van Angola heeft zijn condoleances overgebracht aan de families van de slachtoffers en heeft de voetbalbond opgeroepen tot een onderzoek, schrijft AP.