Demonstranten bestormen Groene Zone Bagdad

Daarbij is zeker één Irakese agent om het leven gekomen en raakten zeven militairen gewond.

Bij sommige demonstranten werden vuurwapens en messen aangetroffen.
Bij sommige demonstranten werden vuurwapens en messen aangetroffen. Foto Mahmoud Raouf Mahmoud / Reuters

Demonstranten hebben zaterdag de streng beveiligde Groene Zone in de Irakese hoofdstad Bagdad bestormd. Daarbij is zeker één Irakese politieagent om het leven gekomen en raakten zeven militairen gewond, zo bericht persbureau Reuters.

Duizenden demonstranten die loyaal zijn aan de invloedrijke geestelijke Moqtada al-Sadr bestormden het gebied waar veel overheidsgebouwen en ambassades staan. Ze eisen een herziening van de kiescommissie van de regering, omdat die volgens hen corrupt is.

De Groene Zone in Bagdad, waar veel overheidsgebouwen staan:

Wapens

Toen de betogers te dichtbij kwamen, zette de politie traangas in om de menigte uit elkaar te drijven. Ook klonken er geweerschoten, maar door welke partij die werden afgevuurd, is onduidelijk. De minister van Binnenlandse Zaken in het land heeft in een verklaring wel laten weten dat er bij gearresteerde demonstranten messen en vuurwapens aangetroffen zijn.

Dat sommige demonstranten daarmee uitgerust waren, wordt door de shi’itische geestelijke Al-Sadr betwist. Hij noemde de demonstratie “vredig” en beschuldigde de politie van “buitensporig geweld”. Al-Sadr beweert dat zijn aanhangers nabij de Groene Zone bijeenkwamen om hun stem te laten horen bij beleidsmakers. Volgens hem was het niet de intentie om de zone te bestormen en heeft hij zijn aanhangers teruggeroepen.

Onrust

De Groene Zone werd vorig jaar in april en mei ook al bestormd door aanhangers van Al-Sadr. Ook toen demonstreerden ze tegen de corruptie in Irak. Ze eisten dat president Haider al-Abadi een aantal corrupte ministers verving voor technocraten.

De nieuwe escalatie komt voor de president op een ongelukkig tijdstip. Het Irakese leger is namelijk druk bezig met Islamitische Staat (IS) te verdrijven uit het noorden van Mosul. De kans bestaat dat IS profiteert van de politieke strijd die er gaande is onder de shi’ieten in Irak. De aanhang van Al-Sadr zijn voornamelijk arme Irakezen die het zat zijn dat ze niet profiteren van de miljardeninkomsten uit de olieverkoop.