Ajax-icoon Piet Keizer (73) overleden

De voormalige linksbuiten van Ajax en het Nederlands elftal stierf na een kort ziekbed.

Piet Keizer (R) en Johan Cruijff op de bank tijdens een Ajax-wedstrijd in 1972.
Piet Keizer (R) en Johan Cruijff op de bank tijdens een Ajax-wedstrijd in 1972. Foto ANP

Ajax-icoon Piet Keizer is vrijdag overleden. Dat meldt Ajax op zijn website. Keizer stierf volgens zijn familie na een kort ziekbed aan de gevolgen van longkanker. De voormalige international werd 73 jaar.

Keizer voetbalde zijn gehele loopbaan - van 1961 tot 1974 - in dienst van Ajax, waar hij zes landstitels meemaakte. Begin jaren zeventig was hij een vaste waarde in het beroemde elftal dat drie keer op rij de Europacup I won. In 1972 pakte Keizer met de Amsterdamse club ook de wereldbeker. In totaal speelde Keizer 490 wedstrijden voor Ajax, waarin hij 189 keer scoorde. Slechts drie Ajacieden speelden meer wedstrijden in het rood-witte shirt.

Schaar

De voorhoede van het succesvolle Ajax-elftal, naast Keizer bestaande uit Johan Cruijff en Sjaak Swart, werd legendarisch. De vorig jaar overleden Cruijff en Keizer voelden elkaar feilloos aan, en kwamen bekend te staan als een koningskoppel.

Op het veld onderscheidde Keizer zich vooral met zijn schijnbewegingen. Hij werd bekend als de uitvinder van de Schaar, waarmee hij op de linkerflank vaak op sierlijke wijze tegenstanders passeerde. Zijn linkerbeen was subliem.

Ajax maakte zaterdagochtend een herdenkingsvideo over Keizer. De tekst gaat hieronder verder.

Moeizame relatie

Waar Keizers clubcarrière er één was met een gouden rand, kende hij voor een voetballer van zijn kaliber juist opmerkelijk weinig succes als international. Doordat hij een moeizame relatie had met het bondsbestuur en de bondscoaches, werd hij vaak niet geselecteerd. Op het WK van 1974 kwam hij door een conflict met coach Rinus Michels slechts één keer in actie. Keizer speelde 34 interlands, en scoorde daarin 11 keer.

Na het einde van zijn spelersloopbaan verdween Keizer een tijdje uit beeld bij Ajax. In 2001 keerde hij er terug, als scout. Later werd Keizer technisch adviseur. In 2010 benoemde Ajax hem tot erelid, maar die titel legde hij een jaar later weer neer uit onvrede met de bestuurlijke gang van zaken bij de club.

Piet Keizer in beeld: Ajax-legende en voetbalicoon

Ajax-directeur Edwin van der Sar zegt dat de club met Keizer ‘één van de grootste Ajacieden aller tijden heeft verloren’.

“We zijn in kleine kring ruim een week geleden op de hoogte gebracht van het feit dat Piet ongeneeslijk ziek was. Dat was natuurlijk al een heel naar bericht. Sindsdien hebben we ons bijna dagelijks laten informeren over hoe het met hem ging. Op uitdrukkelijk verzoek van Piet en zijn vrouw hebben we er verder met niemand over gesproken. Mijn collega Jeroen Slop is een paar dagen geleden nog bij ze op bezoek geweest. Ons werd daardoor nog duidelijker dat het heel snel afgelopen zou zijn. Het voelt desondanks heel onwerkelijk dat hij er nu niet meer is.”

Minister Edith Schipper van Sport zegt in een verklaring dat het kabinet meeleeft met Keizers familie, vrienden en met Ajax.

“Nederland verliest een groot sportman. Met zijn geniale acties was hij ontelbaar vaak beslissend in wedstrijden en droeg hij bij aan de grote successen van het Nederlandse voetbal in het begin van de jaren zeventig.”

Spelersmakelaar

In de laatste jaren van zijn leven was Keizer actief als spelersmakelaar, in het bureau Sportmanagement BV van Peter R. de Vries. De misdaadverslaggever noemt Keizer in een Tweet een ‘bijzonder mens’.

Twitter avatar PeterRdeV Peter R. de Vries Triest nieuws: #Ajax-legende, voetbal-icoon, linksbuiten, nummer 11 PIET KEIZER is overleden. Wereldvoetballer. Bijzonder mens. RIP, Piet.

Ook andere prominenten uit de sportwereld stonden zaterdagmorgen stil bij het overlijden van Keizer.

Twitter avatar fbarend Frits Jelle Barend Wat een vreselijk,treurig nieuws: Piet Keizer, de geniale linksbuiten van Ajax, leermeester van Johan Cruijff, is overleden! RIP
Twitter avatar KeesJansmaNL Kees Jansma Piet Keizer overleden. Geniaal, eigenzinnig, trots. Linksbuiten. Mijn held
Twitter avatar FrankRonald1970 Frank&Ronald de Boer Treurig nieuws…Piet Keizer overleden Als je een linksbuiten zou moeten omschrijven..PIET KEIZER…uniek in zijn soort. #RIP @AFCAjax
Twitter avatar KNVB KNVB Met droefenis hebben we kennis genomen van het overlijden van linksbuiten en voetballegende Piet Keizer (73 jaar): https://t.co/GdOoRhBXp1.
Twitter avatar johnvantschip7 john van’t schip RIP Piet Keizer. Geweldige voetballer bijzonder mens