Z-AfrikaTroonrede ontspoort

Foto Sumaya Hisham/Reuters

Het waren niet eens de vuistslagen van de bewakers, of de bebloede gezichten en opgezwollen ogen van parlementariërs die donderdagavond het meest schokten tijdens de jaarlijkse state-of-the-nation, Zuid-Afrika’s versie van de Troonrede. Wat het meest schokte was het grinniken van president Jacob Zuma terwijl onder zijn ogen gekozen volksvertegenwoordigers de zaal werden uitgedragen. Heel het land kon zijn schuddebuiken duidelijk horen, de microfoons stonden open. Zijn voorganger Thabo Mbeki keek beschaamd toe vanaf het balkon, geflankeerd door ambassadeurs uit de hele wereld. Heel het land kon live op televisie volgen hoe vanaf de banken van Zuma’s partijgenoten van het ANC ‘Fuck you’ werd geroepen naar de oppositiebanken, die nagenoeg leeg waren tegen de tijd dat Zuma eindelijk aan zijn speech begon. Een betere illustratie van de huidige stand van het land, kon Zuid-Afrika niet krijgen.

    • Bram Vermeulen