Ybeltje Berckmoes

VVD’er oogst kritiek binnen eigen partij met ‘Eurabia’-uitspraak

Scheidend VVD-Kamerlid Ybeltje Berckmoes heeft kritiek geoogst binnen haar eigen partij met de stelling dat West-Europa in ‘Eurabia’ kan veranderen. In een interview op BNR bepleitte ze donderdag een immigratieverbod voor jongemannen uit het Midden-Oosten. „Ik zie daar een bedreiging. Dat door de enorme bevolkingsgroei daar de angry young men uit Afrika en het Midden-Oosten hiernaartoe komen, dat moet gewoon stoppen.” Het is voor het eerst dat een VVD’er over ‘Eurabia’ spreekt: tot nu werd de term alleen door de PVV gebruikt. Expliciete aanvallen op de islam zijn bij de liberalen uit den boze. Berckmoes keert na de verkiezingen niet terug als Kamerlid. VVD-fractieleider Halbe Zijlstra haalde dan ook fel naar haar uit en noemde haar „uitspraken een goeie verklaring [...] waarom ze niet meer op de VVD-lijst staat”. (NRC)