WK afstanden

Eerste internationale hoofdprijs Smeekens

Veel Nederlands succes op de tweede dag van de WK afstanden. Meest opvallende titel was die van Jan Smeekens, die met zijn eindzege op de 500 meter zijn eerste internationale hoofdprijs te pakken had. Hij zegevierde in Gangneung in Zuid-Korea met een tijd van 34,58 seconden en was de eerste Nederlander die wereldkampioen werd op deze afstand. In Sotsji was Smeekens drie jaar geleden dichtbij goud, maar na de tijdcorrectie ging het goud alsnog naar Ronald Mulder. Maar revanche? Nee. „Als je altijd bezig bent met de revanche op Sotsji, gaat het niet lukken”, zei Smeekens. „Elke wedstrijd staat op zichzelf en op zich ben ik achteraf best trots op mijn zilveren plak. Je moet juist alles loslaten en opnieuw gaan bouwen. Geen haatgevoelens koesteren, de knop omzetten.” Eerder op de dag prolongeerde het Nederlandse vrouwenteam de wereldtitel op de ploegenachtervolging. Gezamenlijk finishten Ireen Wüst, Antoinette de Jong en Marrit Leenstra in 2,55,85. In navolging van de vrouwenploeg prolongeerde ook het mannenteam de wereldtitel op de achtervolging. Jorrit Bergsma, Jan Blokhuijsen en Douwe de Vries zegevierden met een tijd van 3.40,66. (NRC)