Wie is de beste: Adele of Beyoncé?

Uitreiking Grammy’s Niet alle popmusici vinden de Grammy Awards uitreikingen nog relevant. Maar de prijs voor ‘het beste album van het jaar’ blijft de grootste eer.

De Canadese superster Drake is bij de komende Grammy Awards in acht categorieën genomineerd; de rapper kan met zijn album Views onder meer ‘album van het jaar’ en ‘rapalbum van het jaar’ winnen. Toch onderbreekt hij zijn Europese tournee niet voor de uitreiking zondagnacht in het Staples Center in Los Angeles. Evenmin als zanger Justin Bieber, die hoewel zijn album Purpose onder meer genomineerd is voor album van het jaar, niet komt. Bieber vindt de show „niet meer relevant en niet representatief voor jonge zangers”, zei hij tegen TMZ. En ook rapper Kanye West (acht nominaties) heeft zich afgemeld.

Grammy-boycot

Wat er achter de schermen nog ijlings onderhandeld wordt is onbekend, maar een Grammy-boycot door grote mannelijke popsterren is een feit. Zeker wat zanger Frank Ocean betreft, zijn de Grammy’s passé. Hij besloot de muziek van zijn langverwachte album Blond helemaal niet te laten meedingen voor een Grammy, hij ziet er het nut niet van. Als verklaring wees Ocean, die in 2013 twee Grammy’s won, op het feit dat slechts een paar Afro-Amerikaanse artiesten ooit de Grammy voor ‘album van het jaar’ wonnen. Ocean hekelt de gedateerde systematiek van het nomineren door de Recording Academy met stokoude muziekprofessionals. „Dat instituut heeft een zekere nostalgische waarde”, zei hij tegen The New York Times. „Maar het representeert niet artiesten zoals ik.”

Kritiek op de Grammy’s, te beschouwen als het equivalent van de Oscars voor film, is van alle jaren. De prijs zou draaien om vriendjespolitiek, heeft weinig oog voor nieuwe innovatieve muziek, en hiphop en r&b zijn al jaren een ondergeschoven kindje. Boycots kwamen al eens van Sinéad O’Connor in 1991 – de muziekindustrie bekroonde volgens haar commercieel en materieel succes. Rappers Will Smith en Jazzy Jeff pleitten voor meer hiphop op televisie, en zeker artiesten als Jay Z en Kanye West spraken zich vaak uit tegen het gebrek aan diversiteit bij de Grammy’s.

Adele - Hello

De 59ste Grammy-uitreiking gaat er niet minder aandacht door krijgen. De wereldwijd uitgezonden spektakelshow, waarvoor alles – in stunt en beeld, in zowel outfit als performance – uit de kast wordt gehaald, wordt voor het eerst gepresenteerd door de Britse tv-presentator James Corden. Adele, Daft Punk, Dave Grohl, Alicia Keys, John Legend, Bruno Mars, The Weeknd en Metallica mét Lady Gaga treden zeker op.

Lees ook: De recensie die NRC over Adele’s album 25 schreef

De organisatie heeft een optreden van de zwangere zangeres Beyoncé nog niet bevestigd. Wel zou ze echter zijn gespot tijdens een geheime repetitie in Los Angeles. Hoe dan ook zullen de komende Grammy’s de boeken in gaan als de battle tussen de twee grootste popvrouwen van nu: de Amerikaanse Beyoncé versus de Britse Adele.

Geduchte concurrente

Beyoncé heeft dit jaar de meeste nominaties: negen. Haar overweldigende ambitieuze plaat Lemonade was een buitengewoon krachttoer van muzikaliteit en creativiteit: in zowel muziek als beeld sprak Beyoncé zich politiek en sociaal geëngageerd uit en eerde ze haar zuidelijke roots. Maar in de drie topcategorieën – album van het jaar, song van het jaar en record of the year – vindt ze telkens in Adele een geduchte concurrente.

Dat Adele meer verkocht dan Beyoncé zegt niets. En ook niet dat Adele een meer benaderbare ster is dan de ongenaakbare ‘Bey’

Adele, tienvoudig Grammy-winnares, is in totaal vijf keer genomineerd met haar 25, een feelgoodplaat van grote emoties die wereldwijd verkooprecords brak. Zij wordt als grootste kanshebber gezien als het gaat om album van het jaar, een van de eerbiedwaardigste prijzen. Het is een erkenning voor de artistieke waarde van een album, ongeacht de verkoopcijfers of hitlijstposities.

Lees ook: De recensie die NRC over Beyoncé’s album Lemonade schreef

Dat Adele dus meer verkocht dan Beyoncé, wiens album aanvankelijk exclusief via streamingsdienst Tidal te beluisteren was, zegt dus niets. En ook niet dat Adele een meer benaderbare ster is dan de ongenaakbare ‘Bey’.

Ook wat de song van het jaar betreft staat Adele’s powerballad Hello haaks op Beyonce’s sociaal bewuste Formation waarin mooie zwarte, sterke vrouwen dansen met staccato afgemeten passen.

Beyoncé - Formation

Dan de rariteiten en omissies in de lijst. Dat David Bowie postuum vier nominaties voor het album Blackstar heeft, verwondert niets, maar het is weinig. De Grammy-jury selecteerde Bowie’s mooie mysterieuze, uitdagende afscheid niet voor de belangrijkste prijzen, maar voor minder gewichtige genre-categorieën als ‘best alternative music album’. Dat geldt ook voor Radiohead en hun hoog gewaardeerde A Moon Shaped Pool.Countryzanger Sturgill Simpson geeft hen als vreemde eend in de categorie ‘album van het jaar’ het nazien.

De enige Nederlandse nominatie is voor het Koninklijk Concertgebouw Orkest (KCO) in de categorie ‘beste orkestrale uitvoering’. Genomineerd is een opname van de vijfde symfonie van de Russische componist Prokofiev onder leiding van ex-chefdirigent Mariss Jansons. Een tweede, iets dunner lijntje naar het Nederlands klassieke muziekleven is de nominatie (beste opera) voor de Rotterdamse chef-dirigent Yannick Nézet-Séguin en diens opname van Mozarts Le nozze di Figaro met het Chamber Orchestra of Europe.

Bij de jazz is de nominatie (beste geïmproviseerde solo) voor 13-jarige jazzwonderkind Joey Alexander het opmerkelijkst. Hij neemt het met het titelnummer van zijn album Countdown onder meer op tegen gevestigde namen pianist Brad Mehldau en gitarist John Scofield.