Vonnis

Frauderende advocaat Monique S. in hoger beroep veroordeeld

Voormalig advocaat Monique S. (57) is in hoger beroep veroordeeld voor oplichting en verduistering. Ze kreeg donderdag van het gerechtshof in Den Haag 40 maanden gevangenisstraf opgelegd. De straf komt overeen met de eis van het OM. Monique S. lichtte tussen 2008 en 2012 cliënten van haar eigen advocatenkantoor in Den Haag voor miljoenen op. Ze stuurde ze vervalste beschikkingen en te hoge facturen. Een deel van het geld gaf ze uit aan luxeartikelen zoals een boot, auto’s en kleding. Haar man, Jos van Hal, was Statenlid namens de PVV in Utrecht. Hij pleegde zelfmoord kort nadat de fraude uitkwam. Na zijn dood beschuldigde S. hem ervan de fraude te hebben gepleegd. Het hof acht dat „niet geloofwaardig”. Twee medewerkers hebben verklaard dat Monique en niet haar man opdracht voor de fraude gaf. (NRC)