Rechtbank Amsterdam doet aangifte van diefstal na gelekte stukken

Bouwvakkers zouden de dossiers in verlaten kamers hebben gevonden. De rechtbank doet aangifte van diefstal.

De rechtbank aan de Parnassusweg in Amsterdam
De rechtbank aan de Parnassusweg in Amsterdam Foto Evert Elzinga/ANP

De rechtbank Amsterdam gaat aangifte doen van diefstal van vertrouwelijke stukken. Dat gebeurt naar aanleiding van berichtgeving in De Telegraaf vrijdag over bouwvakkers die tijdens de verbouwing van de rechtbank aan de Parnassusweg in Amsterdam privacygevoelige rechtbankstukken vonden. De bouwvakkers brachten deze stukken naar de krant.

Onder de rechtbankstukken bevinden zich volgens de krant namen en adressen van verdachten en getuigen in lopende strafzaken en rapportages van de Raad van de Kinderbescherming. Ook zou uit de stukken blijken dat er door beveiligers herhaaldelijk is gemeld dat er onderbezetting is en er ‘een angstcultuur heerst’.

Volgens De Telegraaf hebben de bouwvakkers de dossiers gevonden in verlaten kamers van het gebouw en deze vervolgens bij De Telegraaf afgeleverd. De lezing van de woordvoerder van de rechtbank, Ton van den Brandt, is anders. Hij zegt tegen NRC:

“Toen wij de stukken terugkregen van De Telegraaf zagen wij dat het oud papier was. Dat betekent dat deze in een afgesloten container op het terrein hebben gelegen, waar zij wachten op versnippering. Het meenemen van deze stukken is diefstal.”

Strafbaar

De advocaten die in de gevonden dossiers worden genoemd reageren na inlichting door De Telegraaf verontwaardigd. Advocaat Simeon Burmeister zegt in De Telegraaf dat advocaten bij het lekken van vergelijkbare stukken strafbaar zijn.

De woordvoerder van de rechtbank laat weten een onderzoek te zijn gestart naar het incident.