Veel discriminatie transgenders op werk

Onderzoek Universiteiten

In nieuw onderzoek zegt ruim 40 procent van de Nederlandse transgenders weleens te maken gehad te hebben met discriminatie op de werkvloer. Een kwart zegt dat hij of zij ooit is ontslagen of niet aangenomen vanwege de eigen achtergrond. 20 procent zwijgt daarom over zijn of haar identiteit, om vervelende reacties te voorkomen.

Dat blijkt uit een studie van de Universiteit voor Humanistiek (UvH) in Utrecht, in samenwerking met de Universiteit Maastricht, belangenorganisatie Transgender Netwerk Nederland (TNN) en GenderTalent – een stichting voor loopbaanbegeleiding van transgenders in Nederland.

Aan het onderzoek deden ruim driehonderd transgenders mee, van wie meer dan de helft in loondienst werkt en 8 procent zelfstandig ondernemer is. 10 procent is werkloos (tegenover 5,6 procent van de totale beroepsbevolking), en 10 procent arbeidsongeschikt (tegen zo’n 5 procent van de totale bevolking tussen 15 en 75 jaar).

Daarmee lijkt afgelopen jaren weinig vooruitgang geboekt in de arbeidspositie van transgenders. Zorgwekkend, vindt TNN. Ruim 30 procent zegt ontevreden te zijn over de eigen arbeidsmarktpositie.

Vorige maand presenteerden D66, PvdA en GroenLinks een initiatiefwet om een verbod op discriminatie van transgenders expliciet vast te leggen. Tweede Kamerlid Keklik Yücel (PvdA) liet per e-mail weten Kamervragen te gaan stellen naar aanleiding van het onderzoek. Yücel: „De acceptatie van transgenders blijft nog veel te ver achter, dat maakt dit rapport nog maar eens pijnlijk duidelijk.”

    • Anne Corré