Sprinkhanen en krekels zijn kwetsbaarste insecten

Het leefgebied van veel soorten sprinkhanen en krekels die rond de Middellandse Zee leven wordt ernstig bedreigd.

Toch ook goed nieuws: de gouden sprinkhaan is in Nederland van de rode lijst af.
Toch ook goed nieuws: de gouden sprinkhaan is in Nederland van de rode lijst af. Foto Richard Bartz

Een kwart van de Europese sprinkhaan- en krekelsoorten wordt met uitsterven bedreigd. Dat maakte de wetenschappelijke natuurorganisatie IUCN afgelopen donderdag bekend. Daarmee zijn de sprinkhanen en krekels meer bedreigd dan andere insecten in Europa waarvan zo’n overzicht gemaakt is: de bijen en vlinders (9 procent bedreigd) en de libellen (16 procent bedreigd).

Het is de eerste keer dat de achteruitgang van sprinkhanen en krekels in Europa in kaart is gebracht, door ruim 150 insectenkenners. De achteruitgang is het grootst langs de kust en in de bergen van het Middellandse Zeegebied. De intensivering van de landbouw is de belangrijkste oorzaak. Daardoor worden vooral natuurlijke graslanden worden aangetast, door bemesting, overbegrazing, vaak maaien en het gebruik van zware machines en van landbouwgif. Na de landbouw zijn bosbranden de grootste bedreiging.

In Nederland is zelfs 30 procent van de inheemse sprinkhanen en krekels met uitsterven bedreigd, volgens de Rode Lijst van 2015. Met een paar soorten gaat het beter, maar vooral soorten van schraal, natuurlijk open terrein hebben het moeilijk. (NRC)