Trump wendt crisis met Xi af: toch steun Eén China-politiek

Verzoenende brief Eerde belde Trump met de Taiwanese president Tsai Ing-wen – tot woede van grote buur China.

In een „buitengewoon hartelijk’’ telefoongesprek heeft president Trump zijn Chinese collega Xi verzekerd dat de VS zich nooit inzetten voor de onafhankelijkheid van het democratische Taiwan. Op Xi’s verzoek zei Trump dat hij de ‘Een China’-politiek zal respecteren. Zo is een crisis afgewend. Dat werd vrijdag bevestigd door het Witte Huis én Xinhua, het officieel staatspersbureau.

Kort na zijn verkiezing zei Trump op Fox News dat hij zich niet gebonden achtte aan de ruim veertig jaar oude Amerikaans-Chinese afspraken omtrent Taiwan. China beschouwt Taiwan als ‘afvallige provincie’ en hereniging is een kernbelang van de communistische Volksrepubliek.

Zonder Trumps concessie wilde Xi niets met zijn nieuwe collega te maken hebben, zelfs niet door hem gebeld worden. Pas na een verzoenende brief waarin Trump indirect afstand nam van zijn anti-Chinese uitspraken in de campagne ontdooide de stoïcijnse Xi. Daarin schreef Trump dat hij „constructieve banden” verder wil aanhalen en dat hij China in het ‘Jaar van de Haan het allerbeste’ wenst.

In de campagne zette Trump China nog weg als verkrachter van de Amerikaanse economie. Alles wijst erop dat hij zijn verkiezingsbeloftes heeft uitgesteld of ingetrokken om China aan te merken als ‘koersmanipulator’ en importheffingen op Chinese producten te verhogen met 45 procent.

Volgens The New York Times heeft Trump zijn toon en koers ten opzichte van Beijing gewijzigd op dringend advies van de onlangs beëdigde minister van Buitenlandse Zaken Tillerson. De oud-Exxon-baas had Trumps plan de ‘Taiwan-kaart’ te trekken bij Senaat-hoorzittingen ferm afgewezen.

Ook minister van Defensie Mattis zwakte Trumps uitspraken af door Amerikaanse militaire acties tegen Chinese activiteiten in de Zuid-Chinese Zee voorlopig uit te sluiten.

Kort na zijn verkiezingszege overviel Trump China én de Amerikaanse diplomatie door te telefoneren met de Taiwanese president Tsai Ing-wen; een opmerkelijke breuk met een oud diplomatiek protocol dat bepaalt dat de VS en Taiwan geen diplomatieke en politieke contacten onderhouden.

Trump liet zich ook zeer positief uit over het democratische Taiwan. Hij achtte zich niet gebonden aan de afspraken met China die door Nixon en Mao zijn gemaakt in de jaren 70.

Tot grote tevredenheid van de Chinese leiders en media is hij er op teruggekomen, hoewel Chinese commentatoren erop wezen dat ‘Tweeting Trump veranderlijker is dan het weer’ (dixit Global Times).

Bijna nooit onderbreekt de Chinese tv de programmering voor breaking news, maar dat gebeurde vrijdagochtend wel om de concessie van Trump te melden en -impliciet- de onverzettelijke houding van Xi te prijzen.

Trumps verzoenende acties vallen samen met een grote Amerikaans-Japanse top, deze vrijdag in Washington. Voor de tweede keer sinds zijn verkiezing ontmoet hij de Japanse premier Abe, die met zijn vrouw is uitgenodigd voor een golfweekend en diners met de Trumps in Florida. Abe wil van Trump weten of hij in het geval van een openlijk conflict met China over tal van veiligheids- en territoriale kwesties Japan zal steunen.

In China wordt de rode-loper-behandeling die Abe van Trump krijgt met argusogen gevolgd.