Topbestuurder Amerikaanse centrale bank stapt op

Daniel Tarullo was een groot voorstander van het streng reguleren van de banken. President Trump wil die regelgeving juist versoepelen.

Foto AP/Andrew Harnik

Een van de bestuurders van de Fed, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, heeft vrijdag zijn ontslag ingediend. Daniel Tarullo zegt vanaf april niet langer meer deel uit te maken van de Fed, zonder verdere opgaaf van redenen. Zijn mandaat liep nog tot 2022, al werd verwacht dat Tarullo voor die tijd zou stoppen.

Het moment waarop de 64-jarige Tarullo, die bij de Fed verantwoordelijk is voor het toezicht op de banken, zijn vertrek bekendmaakt, is opmerkelijk. President Trump heeft een paar dagen geleden aangekondigd om de na de bankencrisis van 2008 ingestelde strengere regelgeving voor banken, te willen ontmantelen.

Deze Dodd Frank-wet werd in 2010 van kracht om een herhaling van de hypotheekcrisis te voorkomen. Het toezicht op de banken werd versterkt en de banken moesten hogere kapitaalbuffers aanhouden. Klokkenluiders bij financiële instellingen konden daarnaast op meer bescherming rekenen. Tarullo geldt als een groot voorstander van deze wet en strengere regulering in het algemeen. Hij nam de afgelopen maanden al diverse Republikeinen op de korrel over hun voornemen om de regels af te zwakken.

Tarullo’s vertrek kan ook belangrijk zijn voor het langverwachte besluit van de Fed om de rente voor het eerst in lange tijd weer te verhogen. Binnen het Fed-bestuur nam Tarullo een gematigde positie in over het verhogen van de rente. Overigens zijn er al twee plekken vacant in het zevenkoppige bestuur. De nieuwe leden worden door president Trump aangewezen.