Stemming kan snel omslaan

De euro is volgens een aantal maatstaven te duur. De belangrijkste is het renteverschil tussen 10-jarige Duitse staatsleningen en 10-jarige Amerikaanse obligaties. Vrijdag was dat verschil 2,1 procentpunt (0,3 versus 2,4). Oftewel: de Europese belegger krijgt 700 procent meer rendement in dollars dan in euro’s. De tweede reden om een nog goedkopere euro te verwachten is de politiek. Het is wel duidelijk hoe de komende vier jaar de politieke situatie in de VS is. In de komende vier maanden kan er in Europa veel veranderen. Dat geeft onzekerheid en dat zal er niet voor zorgen dat de Europese munt direct massaal zal worden gekocht. Het grootste probleem met het voorspellen van de wisselkoers is dat op dit moment alle grote instituten in dezelfde richting denken. Die posities zijn ingenomen en dan kan de stemming snel omslaan. Daarnaast geeft de beroemde Big Mac index van The Economist aan dat de euro 10 procent te goedkoop is. Maar de ervaring heeft bewezen dat dit soort onderwaarderingen lang kunnen standhouden.

Dit was de laatste aflevering van het financiële panel.