Spreeuw staat zijn mannetje in de pikorde van dominante vogels

Het ging hard tegen hard tussen deze spreeuwen (de foto is van ‘Angela N,’ haar Flickr-naam) . Waarom de vogels zo venijnig waren, wordt niet duidelijk. De nieuwssite van het tijdschrift Science koos deze foto bij een bericht over dominante vogelsoorten in de tuin. Onderzoekers van het Cornell Laboratory of Ornithology stelden een pikorde op van 112 vogelsoorten uit de VS en Canada (bioRxiv, 30 januari). Het ging hen om dominantie tussen soorten onderling. Wie jaagt wie weg? De onderzoekers baseerden hun ranglijst op 3.616 waarnemingen uit een project waarin amateurs vogels observeren bij hun voedertafel. Via netwerk-analyse kwamen de biologen tot twee conclusies. Eén: kleine vogeltjes gaan doorgaans opzij voor grote vogels. Zilvermeeuw, raaf en kalkoen nemen dus de topposities in. En twéé: spechten winnen bovengemiddeld vaak. Maar ook de spreeuw staat zijn mannetje. Hij staat nét onder de gouden grondspecht, en die is veel groter.