Schommelingen horen erbij

It is in the eye of the beholder of de euro te goedkoop is of juist te duur. De nieuwe regering van de Verenigde Staten vindt uit opportunisme dat hun economie om te groeien last heeft van een goedkope euro. En dat met een toon alsof alleen de politiek bepaalt hoe een valuta, of misschien wel een hele economie, zich gedraagt ten opzichte van andere valuta’s. Politiek en centrale bank hebben wel invloed, maar zij zijn zeker niet de enige factor. Vergeet niet dat bijvoorbeeld een (regelmatig terugkerende) recessie ook ondanks hun beleid zal optreden. Daar komt bij dat het manipuleren ten eigen bate van een valuta meestal veel geld kost. Schommelingen in economieën, valuta, grondstoffen en kosten van arbeid horen bij het ondernemersrisico, zowel bij een negatieve als bij een positieve invloed.