Prince breekt postuum door op Spotify

Vanaf zondag is de muziek van de vorig jaar overleden zanger Prince te beluisteren op streamingdiensten zoals Spotify. Dat heeft Spotify vrijdag bevestigd tegenover de Britse zender BBC. Het gaat om alle Prince-albums van tussen 1978 en 1996.

Muziek van de rocklegende was tot nu toe alleen te horen op Tidal, de muziekstreamingdienst van de Amerikaanse rapper en producer Jay Z. Behalve op Spotify zal de muziek te horen zijn via Apple Music en Napster.

Prince voerde tijdens zijn leven een felle strijd tegen streamingdiensten zoals Spotify, omdat hij vond dat de vergoeding die hij ervoor kreeg niet in verhouding stond met de waarde van zijn werk. Dat liet hij november 2015 nog eens weten in gesprek met NRC-redacteur Amanda Kuyper: „Inkomsten krijgen uit muziek, is dat nou zo’n rare vraag? Waarom moet ik dat toch altijd uitleggen? Wat denk je dat een goed verkopende artieste als Adele aan Spotify verdient? Dat is toch niet correct? Bovendien bereik ik bij Tidal een nieuw jong publiek.”

De muziek wordt zondag vrijgegeven omdat die dag de Grammy-awards zijn en een eerbetoon aan Prince zal worden gebracht.