‘Oprichters Mossack Fonseca opgepakt’

Ramón Fonseca en Jürgen Mossack zouden betrokken zijn bij het grootste corruptieschandaal uit de geschiedenis van Latijns-Amerika.

Ramón Fonseca staat de pers te woord. Eduardo Grimaldo/Reuters

Ramón Fonseca en Jürgen Mossack, de twee oprichters van de offshorefirma Mossack Fonseca, zijn in Panama opgepakt. Dat meldt de Süddeutsche Zeitung op haar website. Mossack Fonseca was het belastingkantoor dat aan de basis stond van de onthullingen van de ‘Panama Papers’.

De Duitse Mossack en zijn compagnon Fonseca worden ervan beschuldigd betrokken te zijn bij het grootste Latijns-Amerikaanse corruptieschandaal uit de geschiedenis, de zogenoemde Operation Car Wash. Het draait daarbij om een groot aantal bedrijven, met als centrale speler het Braziliaanse staatsoliebedrijf Petrobras. Mossack Fonseca zou offshoreconstructies hebben opgezet waarmee het Braziliaanse bouwbedrijf Odebrecht, ook een grote speler in het schandaal, geld kon wegsluizen. Odebrecht gaf eerder al toe 800 miljoen dollar aan steekpenningen te hebben betaald.

Lees ook dit stuk van onze correspondent in Brazilië over het schandaal: ‘Is Brazilië nog een democratie, of gaan politici hun eigen hachje redden?’

President

Fonseca ontkende donderdag - voor zijn arrestatie - de beschuldigingen en zegt dat zijn bedrijf slechts een zondebok is. Hij reageerde op een doorzoeking van het pand die plaatsvond. Fonseca beschuldigde bovendien de Panamese president Juan Carlos Varela ervan geld te hebben gekregen van Odebrecht voor zijn campagne in 2014. Varela ontkende de aantijging in een persconferentie en zei zijn donaties openbaar te zullen maken.

De ‘Panama Papers’ waren een groot datalek van documenten over belastingontwijking van verschillende beroemdheden en organisaties door middel van offshore-accounts. Die waren opgezet door het kantoor van Mossack Fonseca. Begin april 2016 openbaarde een internationaal journalistencollectief de informatie, die gelekt was aan de Süddeutsche Zeitung.