‘Oprah verkoopt Klimt voor 150 miljoen’

Oprah Winfrey heeft 150 miljoen dollar verdiend aan de verkoop van haar schilderij van Gustav Klimt aan een anonieme Chinese koper.

Gustav Klimt, Adele Bloch-Bauer II (1912)
Gustav Klimt, Adele Bloch-Bauer II (1912) Foto privécollectie

Televisiester en miljardair Oprah Winfrey heeft vorige zomer het schilderij Portret van Adele Bloch-Bauer II (1912) in een private deal voor 150 miljoen dollar (141 miljoen euro) verkocht aan een Chinese koper. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van anonieme bronnen.

Winfrey kocht het schilderij in 2006 op een veiling van Christie’s in New York voor 87,9 miljoen dollar, nog steeds het hoogste bedrag dat op een veiling voor een werk van de Oostenrijkse schilder is betaald. De verkoop door Oprah Winfrey is geen record voor Klimt. De Russische miljardair Dmitry Rybolovlev verkocht volgens Bloomberg Water Slangen II (1904) in 2015 voor 170 miljoen dollar. Ook dat werk werd gekocht door een Aziatische verzamelaar.

Voor het Museum of Modern Art (MoMA) in New York is de verkoop door Oprah een tegenvaller. In 2014 leende ze het portret op anonieme basis uit aan het museum voor een periode van vijf jaar. Terwijl het werk daar hing werd ze benaderd door Larry Gagosian, de belangrijkste kunsthandelaar in moderne en hedendaagse kunst, die optrad namens de klant uit China. De presentatrice en eigenaar van haar eigen televisiekanaal Oprah Winfrey’s Network besloot het werk voor 150 miljoen dollar af te staan.

Duurste kunstwerk ooit

Daarvoor leende Winfrey, die bekendstaat als kunstverzamelaar, het werk nog wel uit aan de Neue Galerie in New York voor een tentoonstelling waar het portret nu even is herenigd met het Portret van Adele Bloch-Bauer I (1907). Dat kocht de eigenaar van Neue Galerie en miljardair Ronald Lauder in 2006 voor 135 miljoen dollar. Destijds was het daarmee het duurste kunstwerk ooit.

Adele Bloch-Bauer was de vrouw van een Joodse industrieel en beschermer van de kunsten in Wenen. Zij is de enige vrouw die Klimt twee keer heeft geportretteerd. Het portret dat nu door Oprah is verkocht was een van de vijf werken die door de nazi’s was geroofd van deze Joodse familie. Na een lang juridisch gevecht werden ze in 2006 door de Oostenrijkse regering teruggegeven aan de erfgenamen van Bloch-Bauer. Die juridische strijd was onderwerp van de film Woman in Gold uit 2015 met Helen Mirren in de hoofdrol.

Trailer Woman in Gold