Opnieuw 20 jaar geëist tegen zakenman Kouwenhoven

De 74-jarige Nederlander werd eerder veroordeeld én vrijgesproken van het steunen van het regime van Charles Taylor in Liberia.

Kindsoldaten in Liberia. Guus Kouwenhoven wordt verdacht van wapenhandel en oorlogsmisdrijven in dat land, ten tijde van het regime van voormalig president Charles Taylor.
Kindsoldaten in Liberia. Guus Kouwenhoven wordt verdacht van wapenhandel en oorlogsmisdrijven in dat land, ten tijde van het regime van voormalig president Charles Taylor. Foto EPA

Het Openbaar Ministerie heeft vrijdag in een heropende strafzaak opnieuw twintig jaar cel geëist tegen de Nederlandse zakenman Guus Kouwenhoven. Hij wordt verdacht van wapenhandel en oorlogsmisdrijven in Liberia, ten tijde van het regime van voormalig president Charles Taylor.

In 2006 werd Kouwenhoven (74) veroordeeld tot acht jaar cel vanwege wapensmokkel. De eis van het OM was ook toen twintig jaar cel en een boete van 450.000 euro. Het hof sprak hem twee jaar later vrij en had hierbij forse kritiek op het OM en de nationale recherche omdat veel getuigen tegenstrijdige verklaringen aflegden. Het OM ging vervolgens in cassatie. De Hoge Raad stelde in april 2010 het OM in het gelijk: het hof had de beslissing tot afwijzing van het horen van de twee anonieme getuigen onvoldoende gemotiveerd. De zaak werd verwezen naar het hof in Den Bosch en moest opnieuw worden behandeld.

Lees ook: Eenzijdige en zeer magere bewijsvoering

Burgeroorlog Liberia

Het OM verdenkt Kouwenhoven van het steunen van het regime van Charles Taylor tussen 2000 en 2003, gedurende de burgeroorlog in Liberia. Kouwenhoven was als zakenman werkzaam in de houtindustrie in dat land. Zijn naam werd genoemd in internationale rapporten over wapenhandel in Liberia.

Hierop werd in 2004 een onderzoek ingesteld door het OM. Kouwenhoven zou “uit louter winstbejag” wapens en munitie hebben geleverd aan het regime van Charles Taylor en betrokken zijn geweest bij oorlogsmisdrijven in Liberia en Guinee, door het leveren van onder andere wapens, geld en goederen.