OPEC

Olieprijs stijgt nu olieproducerende landen belofte van minder productie nakomen

De prijs van een vat Brent-olie steeg vrijdag 2 procent naar 53,80 dollar, een forse stijging. Dat gebeurde nadat bekend werd dat de Opec zich grotendeels houdt aan de productieverlaging die sinds begin dit jaar is ingegaan, zo meldde het Internationaal Energie Agentschap (IEA) vrijdag. Volgens het IEA is in januari 90 procent van de beloofde productieverlaging daadwerkelijk uitgevoerd. In november bereikten de Opec-leden samen met niet-Opec-lid Rusland een deal om de productie flink te verlagen om zo het overaanbod tegen te gaan en de olieprijzen te stutten. Het belangrijkste Opec-lid, Saudi-Arabië, verlaagde de productie zelfs nog sterker dan was afgesproken. Rusland houdt zich ook aan de deal. (ANP/Bloomberg)